Kuvait

Szürreális és lenyűgöző! - ez a két szó jutott eszembe azután, hogy jó pár hónapot eltölthettem a szélfútta sivatagi ország pálmákkal teletűzdelt vidékén. Az elsőre kopár, később annál élettelibbé váló helyen nagyon sok hasznos tapasztalatot tudtam gyűjteni az iszlám kultúrájáról és az arabokról. Szeretném ezt az élményt megosztani, elmesélni nektek, mégis mire lehet számítani, ha az ember egy ilyen egzotikus országba utazik, egy teljesen más világba, milyen ott az élet, hogyan lehet eligazodni?

Elsőként fontos megjegyezni, hogy ez egy teljesen más kultúra, eltér az európaitól, tehát oda kell figyelni arra, hogy miként érdemes viselkedni egy különböző környezetben. Mivel nem otthon van az ember, figyelembe kell vennie az iszlám által előírt alapvető szabályokat, amelyek betartása egyébként nem is kerül olyan nagy erőfeszítésbe.

A különbségek megértese után nincs akadálya annak, hogy az ember közelebbről megismerje az adott kultúrát, az új világot. Kuvait konzervatív ország az iszlám világán belül is, azonban befogadó a nyugati értékeket tekintve, emiatt egész könnyű ott élni akár hosszabb távon is. Az ösztöndíjjal érkezők számára a kuvaiti állam és az egyetem biztosítja a repülőjegyet, a szállást, az étkezést, és emellé zsebpénz is jár. Ez azt jelenti, hogy havonta kb. 40000 forintnak megfelelő összeget kap a tanuló csak arra, hogy saját időtöltésére költhesse. Saját szobában vannak elszállásolva a vendégek, kényelmes körülmények között. A városba  könnyen el lehet jutni, csak taxit kell fogni, ami nem drága. Kuvait város Kuvait fővárosa, az ország szíve. A fő érdekességek a hagyományos piac, a két torony a tengerparton (ez az ország egyik szimbóluma), és a mecsetek, amelyeket adott időpontban meg lehet látogatni. Az ételek különlegesek, a közel-keleti ízvilágot idézik meg. Tengeri fürdés lehetséges, de csak fedett ruházatban. Érdemes kipróbálni a vízipipa ízeit, az ételspecialitásokat.

Kirándulás szempontjából ajánlásra érdemes Fajlaka szigete, amely gyönyörű, természetes környezetével elvarázsolja az odalátogató turistákat. A hajókirándulás során a tenger szépsége mindent felülmúl. A vízi varázs mellett elbűvölő a sivatag romantikája is. A kopár dűnék közötti kirándulások különleges élményt nyújtanak, sőt akár kósza tevékkel is össze lehet futni a barangolás során. Az állatok mellett azonban a történelmi-politikai múlttal is szembetalálkozik a látogató: az Öböl-háborúban szétlőtt házak maradványai megrázó életképet adnak a magyar turista számára...

Mindent összevéve felejthetetlen élménnyel gazdagodik az, aki eljut az Öböl és az olaj országába. Olyan kultúrális és személyes tapasztalatokkal gazdagodhat, amelyet otthon nem tudna megszerezni. A "culture shock", a szokásbeli különbségek és a helyi jellegzetességek felfedezése által komplex, összetett világlátásra tehet szert, műveltségét gyarapíthatja. Utazása során garantáltan új benyomások érik, amelyek döntően befolyásolják majd élete további szakaszaiban.

Végezetül egy dolog maradt hátra: hogy éreztem magam az ösztöndíj végén? Vegyes érzések kavarogtak bennem, de egyben biztos voltam: hálásnak éreztem magam, hogy ennyi különleges élményben lehetett részem, az apróbb nehézségekkel megküzdöttem, viszont a tapasztalatok révén nagymértékben bővíthettem ismereteimet a környező világgal kapcsolatban. Mindenkinek ajánlom ezt a lehetőséget!

Szabó Zsolt

x