Holnap kezdődik a KomMédia Tábor 2017. május 10.

A tábor mintegy 60 résztvevője szakmai programokon, workshopokon, szabadidős programokon vesz részt.

Csütörtök déltől várja résztvevőit a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet tábora Badacsonytördemic-Lábdihegyen. A 60 kommunikáció- és médiatudomány szakos, ill. szabad bölcsész hallgatót színes programok várják. Csütörtök este Sopsits Árpád A martfűi rém c. filmjét vetítjük. Pénteken a közelben lévő, nemrég megnyitott látogatóközpontban tekintjük meg a környék nevezetességeiről, természeti kincseiről szóló tárlatot. Délután sétahajózás, majd Dr. Szeles Péter, a Magyar Public Relations Szövetség alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke tart workshopot, végül közös játékkal, bulival zárul a nap. Szombaton Szigligetre kirándul a csapat, délután pedig két újabb workshop várja a hallgatókat: Stumpf András újságíró, a Heti Válasz munkatársa és Sopsits Árpád filmrendező lesz a tábor vendége. Este a Balaton-felvidék boraival ismerkedünk Hartl Mónika tanárnő és a Koczor pincészet jóvoltából.

A tábor helyt ad a a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet keretében működő "Médiakultúra, vallás, nyilvánosság" nevű kutatócsoport "Vallási tartalmak a kortárs médiakultúrában - újabb társadalomtudományi perspektívák" címet viselő kutatási projektjének. A projekt azt a célt tűzi ki maga elé, hogy a médiatudomány és a vallásszociológia tekintélyes európai képviselőinek bevonásával aktuális, részletes és önálló kutatásokon alapuló képet rajzoljon az összefoglalóan "Vallás és média" fogalompár segítségével leírható társadalomtudományi területről. A vallási tartalmak mediális reprezentációjának kérdése nem csupán marginális érdeklődési területét képezi a mai kommunikáció- és médiatudománynak, hanem olyan kérdéskört jelent, amely az általános társadalomtudományi diskurzuson belül is előkelő helyet foglal el. A táborban sor kerül a már említett módszertani és elméleti workshopok megrendezésére, amelyek munkája alapján önálló magyarországi kutatások bontakozhatnak ki. Ezek elsődleges célja, hogy egyrészt közvetlen formában bemutassa a vallás és média kérdéseivel összefüggő elméleti kutatások jelenlegi helyzetét, másrészt felkészítse a kutatásban részt vevő munkatársakat a társadalomeélmélet és vallási igazságigények kapcsolatát felmérő kortárs elemzések közül a radikális ortodoxiának nevezett vallási-társadalomtudományi projektet. A workshop szakmai minőségét az intézetközi együttműködés és a nemzetközi szakértők egyaránt biztosítják.

Röviden az előadóinkról:

Stumpf András (újságírás szakirány):

2004-ben Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett német-kommunikáció szakon. A diploma után a Heti Válasz munkatársa lett, majd 2015 márciusában a Mandinerhez érkezett, ahol főmunkatársként tevékenykedett. Főleg címlapos interjúi és publicisztikái tették ismertté az olvasóközönség számára. Televíziós vitaműsorok gyakori szereplője, zenei érdeklődéséből fakadóan az MTV Dob+Basszus című műsorának is állandó szakértője volt. Szörényi Leventével készített sok – sok órányi beszélgetés alapján írta és szerkesztette meg Szörényi - Rohan az idő című könyvét, amely idén jelent meg. 2009-ben Junior Prima Díjjal ismerték el munkáját. A Minőségi Újságírásért-díjat 2013-ban vette át. Pár hete újra a Heti Válasz csapatát erősíti.

Dr. Szeles Péter (közkapcsolatok):

PR tanácsadó, szakértő, tanár és kutató. Szakterületei: elsősorban a kommunikáció a szervezetek / vállalkozások életében, ezen belül is főként a public relations, továbbá a menedzsment funkció- és felelősség-körből a hírnévmenedzsment, illetve az ehhez kapcsolódó szakkérdések, mint pl. a kockázatértékelés és -kezelés. Kezdeményezője és alapítója a Magyar Public Relations Szövetségnek, amelynek - néhány év megszakítással - 15 éven át elnöke is. A nevéhez fűződik a világ első nemzetközi PR-film fesztiváljának, a PRince Awardnak a kitalálása és az első két fesztivál megszervezése is; - a 'PRactice' és 'PR Management Review', public relations szakmai havi lap és negyedévi magazin alapítása és szerkesztése; - a PR Nyári Egyetem kitalálása és 6 éven keresztül a megvalósítása is Csíkszeredában a Sapientia EMTE karán; - a practice.hu szakmai tudásportál létrehozása és működtetése is több éven keresztül. Számos könyv szerzője, felsőoktatási jegyzet és szakkönyv, és ugyancsak jó néhány tanulmány fűződik még a nevéhez.

Sopsits Árpád (film-, videótanulmányok)

Balás Béla díjas színház- és filmrendező, forgatókönyvíró. Tanulmányait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának népművelés-könyvtár szakán kezdte. 1975–1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán tanult Makk Károly osztályában. A Semmelweis Egyetem Filozófiai Intézetében dolgozott 1974-től, majd a Mafilm forgatókönyvírója volt. Dolgozott többek közt a Budapesti Kamaraszínházban (2001–2004, 2008, 2011), a Gyulai Várszínházban (2002, 2010), az Új Színházban (2003), a Szabadkai Népszínházban (2005), a Nemzeti Színházban (2006, 2009), a Merlin Színházban (2011), a Vígszínházban (2012) és a Szekszárdi Német Színházban (2013) is. Filmjei: Szabadjegy a bombatölcsérbe (1978), Niagara Nagykávéház (1980), Céllövölde (1990), Video Blues (1992), Félelem és reszketés (1994), Rítus (1995), Derengő (1996), Légyfogó (1998), A negatív ember (1998), Torzók (2001), Tálentum (2001), Harasztÿ István (2003), Ritmusok (2004), Forgás (2005), Kocsmakoncert (2006), A hetedik kör (2008), A martfűi rém (2016)

A "Médiakultúra, vallás, nyilvánosság" nevű kutatócsoport "Vallási tartalmak a kortárs médiakultúrában - újabb társadalomtudományi perspektívák" c. kutatási program, valamint a KomMédia Tábor a KAP pályázat által támogatott projektek.

A tábort támogatja a Koczor Pincészet, a Hell Energy magyarország Kft, a Coca Cola Magyarország, a Kaiser Food Kft.

x