Márai Sándor Irodalmi pályázat – 2020

(vers, novella, színházi jelenet, kritika)

A PPKE BTK Magyar Irodalomtudományi Tanszéke és a Hallgatói Önkormányzata által, évi rendszerességgel kiírt irodalmi pályázat minden alkalommal új névadót választ, hogy így tisztelegjen egy-egy jelentős, a magyar irodalmi életben meghatározó szerepet betöltő író vagy költő szellemi öröksége előtt. Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Vörösmarty Mihály, Szabó Magda, Tóth Árpád és Kányádi Sándor után, 2020-as pályázatunk szimbolikus főhajtás Márai Sándor (1900–1989) harminc éve lezárult életműve előtt.

A Kassáról induló, később világpolgárként élő, majd több mint negyven évre emigrációba kényszerülő Márai olyan fantasztikus, mára klasszikussá vált műveket hagyott hátra, mint az Egy polgár vallomásai és A gyertyák csonkig égnek című regények, vagy a Halotti beszéd és a Mennyből az angyal című versek.

Márai tiszteletére – aki regény- és drámaíróként, költőként és újságíróként is maradandót alkotott – ismét bővítettük a pályázati kategóriákat: a verseken, novellákon és színpadi jeleneteken kívül idén lehetőségetek nyílik színházi vagy filmes kritikák beküldésére is.

Részletek és formai követelmények

  • A pályázaton kategóriánként (vers / novella / színpadi jelenet / filmes vagy színikritika) egy saját alkotással lehet indulni
  • A benyújtott alkotás max. 10 oldal terjedelmű lehet (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1.5-es sorköz, 2.5 cm-es margó).
  • A pályázatokat név nélkül, neptun kóddal ellátva kell beküldeni.
  • Az alkotásokat 2020. május 17-ig várjuk a hokkultbiz@gmail.com e-mail címre
  • A vers-, novella- és színházi jelenet kategóriáknak nincs tematikus megkötése.
  • Kritikát a Pázmány Kultúr Klub szervezésében látott színházi előadásokból és mozifilmekből lehet írni.


Hogy kedvet csináljunk az alkotómunkához, Fénytörés címmel összeállítottuk az elmúlt évek díjnyertes pályaműveinek antológiáját. Böngésszenek benne, olvassák, merítsenek belőle kedvet és inspirációt az íráshoz, és tegyék próbára a tehetségüket!

Az irodalmi alkotások mellé ezúttal egy címlap-pályázatot is kiírunk. Készítsenek saját fotó vagy saját grafika felhasználásával címlapot a Fénytörés című Pázmányos antológiához! Határidő: 2020. május 17.

 

A címlapon szerepelnie kell az alábbi címnek és alcímnek (bármilyen betűtípussal, bármilyen tördelésben):

Fénytörés

Antológia a PPKE BTK HÖK Irodalmi Pályázatának díjnyertes alkotásaiból


Várjuk az alkotásaikat!
Magyar Irodalomtudományi Tanszék

x