A történettudomány és a történelmi regény 2016. november 7.

A november 25-i konferencia végleges programja már megtekinthető honlapunkon.

A történetírásnak mindig is sajátos igénye volt arra, hogy magát olvasmányosan fogalmazza meg – azaz az elbeszélés művészete a tudományos igazság mellett a történelemmel való foglalkozás immár két és fél évezredes hagyománya. A narráció meghatározó, hiszen amit a történész előad, az lesz a megfogalmazott, kanonizált történelem. A tudományos történetírás mellett az ismeretek átadásának egyik, igen sajátságos eszköze a múltat művészi eszközökkel ábrázoló történelmi regény. A történelmi regények alapvetően azt a célt szolgálják, hogy a múlt a kultúránk része legyen. A múlt, amelynek összefüggéseit a történelemtudomány kívánja megmagyarázni, nem csak racionális, hanem emocionális alapon is megközelíthető. A történelmi regények pedig a fikció lehetőségeinek kihasználásával a múltat akarják közel hozni az olvasóhoz, átélhetővé téve azt.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézete, az egyetem Összehasonlító Civilizációtörténeti Kutatócsoportja és a Történelmiregény-írók Társasága ezért tudományos konferenciát szervez annak megvizsgálása céljából, hogy a történettudománnyal szakmai szempontból foglalkozó történészek hogyan látják a történelmi regény szerepét akár a tudás átadása, akár a múlt tudatosítása, akár a közösségi identitás formálása szempontjából. A konferencia ugyanakkor arra is lehetőséget kíván biztosítani, hogy a történelmiregény-írók hogyan látják saját szerepüket, a történettudomány és az irodalom kapcsolatát.

Kulcsszavak: történettudomány, politika, ideológia és történelmi regény, regionális identitás, nemzeti identitás, anakronizmusok, vallás és történelmi regény, egzotikum a múltban, történettudomány a történelmi regényben, történetfilozófia és történelmi regény

A konferencia végleges programja ide kattintva tölthető le.

A rendezvény ingyenes, de a létszám előzetes tervezése érdekében regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a nov25regisztracio@gmail.com e-mail címen lehet. A regisztáció 2016. november 22-én 12.00 órakor lezárult.

A rendezvény Facebook oldala ide kattintva érhető el.

-----------------------------------------------------------------------

Jelentkezési határidő: 2016. október 14, 12:00 CET. (A jelentkezés lezárult.)

Jelentkezni Szász Rékánál lehet a szasz.reka@btk.ppke.hu címre leadott vázlatokkal. Egy munkacímmel ellátott vázlat terjedelme legfeljebb 200 szó/1500 karakter. Ezzel egyidejűleg kérjük megjelölni, hogy mely kulcsszavakhoz kapcsolódna az előadás, vagy poszter. Kérjük továbbá a szerző jelenlegi foglalkozását tartalmazó rövid (legfeljebb 100 szó) életrajzát is.

Értesítés az előadás elfogadásáról: 2016. október 28.

 

 

x