Beszámoló Dr. Taróssy István PEACH előadásáról 2015. február 5.

Kínaiak Afrikában, Afrikaiak Kínában

A Pécsi Tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjának vezetője, Dr. Taróssy István tartott előadást a PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport PEACH rendezvényén 2015. január 26-án „Kínaiak Afrikában – Afrikaiak Kínában" címmel. Előadásának fő célja az Afrika és Ázsia közötti migrációs tendenciákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása volt.

Giovanni Grevi 2009-ben fogalmazta meg az interpoláris világ definícióját. E szerint a világban párhuzamosan jelen lévő hatalmi centrumokról beszéltünk, köztük a BRICS országokról is. Ebben a világban a „rise of the rest” (a többiek felemelkedése) van folyamatban és ebben Kínát is a „többiekhez” sorolja.

Ahogyan Taróssy Istvántól megtudtuk, a közhiedelemmel ellentétben, a szubszaharai Afrika csak 8%-kal vesz részt a nemzetközi vándorlásban. Ugyanakkor a világ menekültjeinek 20%-a érkezik Arfikából. Afrika a világ legfiatalabb korfájú kontinense, ahol a vándorlás a mindennapi élet velejárója.

Az első kínai bevándorlók a 17. század közepén érkeztek Afrikába. Az utóbbi években az Afrikába érkező kínaiak száma megsokszorozódott. Habár pontos számadatokat nem tudunk, jelenleg körülbelül egymillióan élnek Afrikában. Elsősorban oda mennek, ahol üzleti lehetőséget látnak. Akik nem a kereskedelemből élnek meg, infrastrukturális beruházásoknál helyezkednek el. A Kínába települő afrikaiak száma is dinamikusan növekszik, jelenleg körülbelül félmillió főről beszélhetünk.

Az előadó a hallgatók figyelmébe ajánlotta a „Migrációs tendenciák napjainkban” című kötetet, ahol több hasonló témájú cikket olvashatunk a nemzetközi migrációs tendenciákkal kapcsolatban.

x