Beszámoló Liou To-hai professzor PEACH előadásáról 2014. november 24.

Cross-strait Relations in the Post-EFCA period

2014. november 20-án Dr. Liou To-hai, a tajvani National Chengchi University professzora látogatott egyetemünkre. Előadásának célja az volt, hogy áttekintéssel szolgáljon a kínai-tajvani viszony történelmi alakulásáról, valamint, hogy részletesen ismertesse a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotát és lehetséges jövőbeli alternatíváit.

Professzor Liu To-hai alapvetően gazdasági oldalról közelítette meg a kínai-tajvani relációt. Gazdaságilag Kínát, mint az olcsó munkaerő forrását és hatalmas felvevőpiacot jellemezte, míg Tajvant olyan országként, amely a korszerű K+F-ben és a marketingben jeleskedik. Így tehát beszélhetünk egy fajta gazdasági munkamegosztásról a két terület között. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy Tajvan gazdaságilag erősen függ Kínától. Egy 2012-es adat szerint a tajvani feldolgozóipar több, mint fele (52%) működött a tengeren túl. Ennek ellensúlyozásaként hirdette meg az ország a „Go South” (Irány dél) politikát, amelynek célja, hogy Tajpej Kína mellett, Ausztráliában és Új-Zélandon is befektessen.

A Kínától való gazdasági függés ugyanakkor némileg feloldotta a politikai feszültséget is a két ország között.  Az előadó véleménye szerint a tajvani külpolitikát nem lehet elválasztani a Kína-politikától. Ma rengeteg tajvani diák tanul Kínában. Korábban nem ismerte el Tajvan a kínai diplomákat, ma azonban Ma elnöknek köszönhetően ezeket már kölcsönösen elismerik. A Kínából Tajvanra irányuló turizmus is egyre dinamikusabb. Ma már több turista érkezik Tajvanra Kínából, mint Japánból.

Az előadás címében szereplő „cross-strait” kapcsolatok kezdete 2010-re datálható, amikor is a két ország megkötötte az EFCA Egyezményt, amely többek között a vámcsökkentéseket tartalmazott. Tajvan azonban egy újabb gazdasági kihívással néz szembe: jövőre tervbe van véve egy Kína, Japán és Dél-Korea közötti gazdasági együttműködés, amely komoly károkat okozhat a kiszoruló Tajvannak.

A rendkívül humoros előadónak köszönhetően, a közel harminc résztvevő, a Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport egyik legszórakoztatóbb rendezvényén vehetett részt.  

x