ICES (Institut Catholique d’Etudes Supérieures, Franciaország) - Pázmány Dual Degree

 

Új, kettős mesterdiploma program indul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a francia Institut Catholique d’Etudes Supérieures közreműködésével. A két egyetem - a 2011-ben született megállapodás értelmében - közös mesterképzést indít. A kétéves képzés keretén belül a hallgatók a tavaszi szemesztereket (2015/2016 tavasz és 2016/2017 tavasz) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ’Nemzetközi tanulmányok MA szakán töltik, az őszi szemesztereket (2015/2016 ősz és 2016/2017 ősz) pedig az Institut Catholique d’Etudes Supérieures egyetem ’Master sciences politiques spécialité relations internationales et pratiques culturelles’ mesterképzésén.

Bővebb információ az Institute Catholique d'Etudes Supérieures egyetemről: International Student Guide

 

HOGYAN LEHET JELENTKEZNI?

Az oktatás nyelve az angol, francia és a magyar, így a programra elsősorban azon Nemzetközi tanulmányok BA diplomával rendelkező hallgatók jelentkezését várjuk, akik rendelkeznek legalább középfokú (B2), C típusú angol és francia nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal (pl. a Francia Tanszék vezetője által kiállított igazolással). A jelentkezőktől várjuk angol nyelvű motivációs levelüket, valamint a felvételizők egy angol nyelvű elbeszélgetésen is részt fognak venni.

A jelentkezőknek ki kell tölteniük egy jelentkezési lapot és azt a (a jelentkezési lapon feltüntetett) többi dokumentummal együtt április 10-ig vissza kell küldeniük a következő címre:

Institut Catholique d'Études Supérieures
Directrice des relations internationales
International Office Manager

17 Boulevard des Belges
85017 La Roche-sur-Yon Cedex
France

 

BŐVEBBEN A KÉPZÉSRŐL:

A képzés időtartama: két év (négy szemeszter). A hallgatók szabadon megválaszthatják a kurzusokat a megadott kurzuslistából, hogy megszerezhessék a szükséges kreditmennyiséget. Egy tanévben minimum 60 kreditet kell teljesíteniük. A francia hallgatók a kurzuslistájukat (kurzusok a PPKE-n a francia hallgatók számára) ide kattintva érhetik el. A magyar hallgatók a kurzuslistájukat (kurzusok az ICES-en a magyar hallgatók számára) ide kattintva érhetik el.

A kettős diploma program az államilag támogatott mesterképzésre felvételt nyert hallgatók számára ingyenes, tehát sem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, sem pedig a francia, Institut Catholique d’Etudes Supérieures felé költségtérítési vagy tandíj-fizetési kötelezettségük nem lesz. A költségtérítéses képzésre felvételt nyerthallgatók számára (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem felé fizetett költségtérítés összegén felül) szintén nem jelent plusz költséget a kettős diploma programban való részvétel.

A kétéves képzés sikeres elvégzését követően a hallgatók két mesterdiplomát szereznek. Egyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ’Nemzetközi tanulmányok' MA szakán, egyet pedig az Institut Catholique d’Etudes Supérieures egyetem ’Master sciences politiques spécialité relations internationales et pratiques culturelles’ képzésén belül.

A képzés célja olyan szakértők képzése, akik előtt - ismereteik birtokában - nyitva áll a diplomáciai, konzuli, oktatói vagy kutatói pálya, valamint, akik el tudnak helyezkedni nemzetközi szervezeteknél, NGO-knál, regionális szervezeteknél, önkormányzatoknál, az államigazgatásban, magánvállalatoknál, gazdasági szervezeteknél, pénzintézeteknél, az Európai Unió intézményeinél és multinacionális vállalatoknál.

 

A Dual Degree programra már felvételt nyert hallgatók teendői / fontosabb dokumentumok:

 

Hallgatóink beszámolói

Kinek ajánlanám a Dual Degree programot? 

Mindazoknak, akik éreznek magukban kellő elhivatottságot és érdeklődést a francia nyelv és kultúra mélyebb megismeréséhez. E mellett nem riadnak vissza az esetleges kihívásoktól és nyitottak egy másik kultúra befogadására.  

A program egy olyan egyedülálló és komplex lehetőséget kínál, amely mind nyelvi, kulturális, és szakmai szempontból is hozzájárul a hallgató jövőbeni fejlődéséhez. Túl a kiváló francia gasztronómián, a szédítően változatos és gyönyörű francia tájakon, valamint a kimeríthetetlen kulturális értékeken a Dual Degree program kiválóan ötvözi a Pázmány és az ICES tanegységeit. A program hiánytalanul kitér a világpolitika szempontjából meghatározó jelenségekre, valamint a számos, egyénileg feldolgozandó témán keresztül az önálló kutatói tevékenység is fontos alapját képezi a tananyagok elsajátításának.

Nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóként kiemelten fontosnak tartom, hogy tanulmányaim során minél több külföldi tapasztalatra tegyek szert és képes legyek idegen környezetben is megfelelően helyt állni. Úgy gondolom, hogy a Dual Degree program az Erasmus program mellett az egyik legjobb lehetőséget kínálja önmagunk fejlesztésére. 

Tóth Dániel, másodéves hallgató, Nemzetközi tanulmányok MA, Dual degree

x