Kína új Közel-Kelet stratégiája és a fogadtatás 2016. február 8.

A Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport és a Külügyi és Külgazdasági Intézet közösen szervezett workshopjának időpontja: 2015. február 15.

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a következő PEACH workshopra, amelyre 2016. február 15-én, hétfőn, 18:00 órakor kerül sor.

Az est témája: Kína új Közel-Kelet stratégiája és a fogadtatás

Az előadók:
• Kusai Sándor (diplomata, közgazdász, volt pekingi magyar nagykövet): A kínai külpolitikai stratégia változása Xi Jinping alatt: kontinuitás és evolúció – regionális politikák.
• Szalai Máté (kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem): Kína szerepe az Arab-félszigeten
• Krajcsír Lukács (nemzetközi kapcsolatok elemző): Sárkány a piramisoknál – Xi Jinping egyiptomi útja
• Dr. Nagyné Rózsa Erzsébet (vezető kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet): Irán és Kína a nukleáris megállapodás után

Helyszín: PPKE BTK Sophianum, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1., 315-ös terem

Amióta 2012-ben átvette Kína vezetését, Xi Jinping elnök-pártfőtitkár a Népköztársaság növekvő erejét hirdetve igazi világjáróvá vált. Tavaly több országba látogatott el, mint az amerikai elnök, ám a Közel-Keleten csak idén januárban tett először hivatalos körutat.  A térség három fontos államát – sorrendben Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és Iránt – kereste fel, ahol politikai, biztonsági és gazdasági-kereskedelmi együttműködésekről tárgyalt. Mi a jelentősége az útnak, és hogyan értékelhető az a kétoldalú kapcsolatok tekintetében? Kína diplomáciai aktivizálódása egyszerűen gazdasági érdekből következő taktikázás, vagy egy új nagyhatalmi szereplő jelenik meg az olajban gazdag, felekezeti harcoktól sújtott térségben? Milyen Peking fogadtatása, illetve mik a közel-keleti országok érdekei és szándékai? A workshop ezen kérdésekre keresi a válaszokat.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/783700718402705/

Az eseményen kedvezménnyel megvásárolható lesz a Panta könyvsorozat modern Kelet-Ázsiához kötődő két könyve, A kínai alkotmány, illetve a Kínai álom – kínai valóság. Ezekről itt található bővebb információ:
http://www.typotex.hu/book/7829/salat_gergely_a_kinai_alkotmany
http://www.typotex.hu/book/7831/salat_gergely_kinai_alom_kinai_valosag

x