Tsugami Toshiya: Xi Jinping's China - PEACH 2017. október 19.

Az egyik legismertebb japán Kína-kutató tart előadást Kína jövőbeli kilátásairól.

A PPKE Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport és a BCE Nemzetközi Tanulmányok Intézet közös szervezésében, a PEACH (Pázmány East Asia Club, Hungary) sorozat keretében Budapesten előadást tart Tsugami Toshiya, az egyik legismertebb japán Kína-kutató közgazdász.

Az előadás címe: Xi Jinping's China – where to go?
Időpontja: 2017. november 20. (hétfő) 18:00
Helye: PPKE BTK Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth tér 1.) 209-es (John Lukacs) terem
Nyelve: angol

Kínában második ciklusába lépett a Xi Jinping-féle vezetés, amely láthatóan a korábbiaknál centralizáltabb és nagyobb hatalommal rendelkezik. Xi Jinping nemrég több fontos külpolitikai döntést hozott és változtatást vitt véghez, ami arra utal, hogy elődjénél jóval jelentősebb hatalmat sikerült e téren is a saját kezében koncentrálnia. Gazdaságpolitikájában azonban még mindig a rezsimen belüli két eltérő iskola követése között ingadozik. Az előadás három részből áll:
1) diagnózis a kínai gazdaság jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól;
2) politikai megfigyelések Xi Jinping második ciklusáról;
3) remények és aggodalmak Kína külpolitikájával kapcsolatban szomszédjai körében.

Tsugami Toshiya a Tsugami Workshop Ltd. nevű független üzleti tanácsadó cég elnöke, szakterülete a kínai gazdaság. A Tokiói Egyetem jogi karán végzett, majd a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumban (METI) helyezkedett el. Megfigyelőként követte a kínai WTO-csatlakozás tárgyalásait, gazdasági tanácsosként dolgozott Japán pekingi nagykövetségén, majd a METI északkelet-ázsiai igazgatója lett. Jelenleg független üzleti tanácsadóként működik, s Japánban a kínai gazdaság legjobb ismerői között tartják számon. Hat könyvet írt, az első a Kína felemelkedése címet viselte (2003), a legutóbbi Kereskedelmi háború? A kínai–amerikai kapcsolatokról címmel 2017-ben jelent meg. Kínai gazdasági elemzéseivel rendszeresen szerepel a japán és a nemzetközi médiában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

FB esemény: https://www.facebook.com/events/548024345531129/

x