MA szakajánló

 

KELET-ÁZSIA TANULMÁNYOK MESTERSZAK

A 2014–15-ös tanévben a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új, közös mesterképzést indított Kelet-Ázsia tanulmányok néven. A program célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik jól eltájékozódnak a kelet-ázsiai régióban, ismerik az ott zajló folyamatokat, beszélnek kínaiul, és képesek sikeresen részt venni a Kelet-Ázsiával való kapcsolatépítésben az üzlet, a gazdaság, a diplomácia, az államigazgatás vagy a tudomány területén.

Miért éppen Kelet-Ázsia?

3,3 milliárd lakosával a tágabb értelemben vett Kelet-Ázsia a világ legnépesebb régiója, leggyorsabban fejlődő területe, a világgazdaság motorja. A világ öt legnagyobb gazdaságából három itt található, a régió súlya a világgazdaságban és -politikában folyamatosan nő. A térség ma már a kutatás-fejlesztésnek és a csúcstechnológiának is az egyik legfontosabb központja, miközben sok ezer éves kultúrái új virágkorukat élik. Mindennek köszönhetően az egész világon, s azon belül Magyarországon is egyre nagyobb szükség van az olyan szakemberekre, aki ismerik a régiót, beszélik valamelyik nyelvét, és tisztában vannak a nemzetközi kapcsolatok és jog, a gazdaság, az interkulturális kommunikáció alapjaival. Az ilyen tudás már ma is óriási előnyt jelent a munkaerőpiacon – legyen szó üzleti életről, közigazgatásról, diplomáciáról vagy tudományról –, s ez az előny a térség további fejlődésével csak növekedni fog.

Kinek ajánljuk?

A mesterképzés ajánlható elsősorban a nemzetközi tanulmányok BA diplomával rendelkezőknek, illetve azoknak, akik kínai, japán, koreai vagy más hasonló bölcsész szakirányt végeztek, és szeretnék eddigi ismereteiket gyakorlatorientáltabb tudással kiegészíteni. Mellettük a képzés hasznos lehet minden olyan hallgatónak, aki gazdasági, társadalomtudományi, jogi-igazgatási vagy bölcsész diplomával rendelkezik, és a jövőben a kelet-ázsiai térséggel vagy annak valamely országával kíván foglalkozni.

Miről szól?

Tanulmányaik során a hallgatók – a két egyetemen rendelkezésre álló tudás és lehetőségek egyesítésével – egyrészt megismerkednek a nemzetközi kapcsolatok és jog, az interkulturális kommunikáció, a világgazdaságtan és a kapcsolódó területek alapjaival, másrészt Kína, India, Korea, Délkelet-Ázsia történelmével és kultúrájával, mai társadalmi, politikai, gazdasági rendszerével, a távol-keleti régió jellegzetességeivel, külpolitikai és biztonságpolitikai törekvéseivel. Emellett intenzív modern kínai nyelvi képzésben részesülnek: a kínaiul már tudók középszintről folytathatják tanulmányaikat, míg a kezdők az alapoktól indulva.

A képzés négy féléves, az oktatás helye a BCE Fővám téri és a PPKE Mikszáth téri épülete Budapest belvárosában.

További információ itt, illetve e-mailen:

– felvételivel kapcsolatban: Valkai Barbara felvételi referens, valkai.barbara@btk.ppke.hu 
– a képzéssel kapcsolatban: Dr. Salát Gergely egyetemi docens, salat.gergely@btk.ppke.hu

x