Külföldi közös diploma (Dual degree)

Kettős mesterdiploma képzés a Portugál Katolikus Egyetemmel

Új, kettős mesterdiploma program indul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a lisszaboni Portugál Katolikus Egyetem közreműködésével. A két egyetem - a 2014-ben született megállapodás értelmében - közös mesterképzést indít. A kettős diploma képzés keretén belül a hallgatók a mesterképzés első évét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi tanulmányok MA szakján kezdik, a következő évet pedig a Portugál Katolikus Egyetemen végzik majd Governance, Leadership and Democracy Studies szakon.

A képzést azoknak a legalább középfokú angol nyelvtudással rendelkező hallgatóknak ajánljuk, akik érdeklődnek a különböző országok hagyományai, történelme, politikai berendezkedése és kultúrája iránt. Azokat a hallgatókat is várjuk, akik többet szeretnének megtudni az Európai Unió új kihívásairól egy olyan ország szemszögéből is, amely már közel három évtizede tagja az integrációnak. Mai gyors léptékű és multikulturális világunkban komoly előnyt jelent egy külföldi egyetemen eltöltött év, egy kettős mesterdiploma pedig jelentősen megkönnyítheti a hallgatók későbbi elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

Nézd meg a képzés brossúráját!

A képzés időtartama: két év (négy szemeszter)

A programra elsősorban azon Nemzetközi tanulmányok BA diplomával rendelkező hallgatók jelentkezését várjuk, akik rendelkeznek legalább középfokú (B2), C típusú angol nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal.[1] A jelentkezőktől várjuk angol nyelvű motivációs levelüket, valamint a felvételizők egy angol nyelvű elbeszélgetésen is részt fognak venni.

A kettős diploma program az államilag támogatott mesterképzésre felvételt nyert hallgatók számára ingyenes, tehát sem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, sem pedig a Portugál Katolikus Egyetem felé költségtérítési vagy tandíj-fizetési kötelezettségük nem lesz. A költségtérítéses képzésre felvételt nyerthallgatók számára (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem felé fizetett költségtérítés összegén felül) szintén nem jelent plusz költséget a kettős diploma programban való részvétel.

A kétéves képzés sikeres elvégzését követően a hallgatók két mesterdiplomát szereznek. Egyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ’Nemzetközi tanulmányok’ szakán, egyet pedig a Portugál Katolikus Egyetem ’Governance, Leadership and Democracy Studies’ képzésén belül.

A magyar hallgatók a PPKE-n elvégzendő kurzusok listáját ide kattintva érhetik el. A Portugál Katolikus Egyetemen elégzendő kurzusok listáját a  ide kattintva érhetik el.

A portugál hallgatók a Portugáliában elvégzendő kurzuslistájukat ide kattintva érhetik el. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen elvégzendő kurzuslistájukat ide kattintva érhetik el.

A képzés célja olyan szakértők képzése, akik előtt - ismereteik birtokában - nyitva áll a diplomáciai, konzuli, oktatói vagy kutatói pálya, valamint, akik el tudnak helyezkedni nemzetközi szervezeteknél, NGO-knál, regionális szervezeteknél, önkormányzatoknál, az államigazgatásban, magánvállalatoknál, gazdasági szervezeteknél, pénzintézeteknél, az Európai Unió intézményeinél és multinacionális vállalatoknál.

További információért érdeklődhet:

Portugál Katolikus Egyetem (Lisszabon) - Ivone Moreira: imoreira@iep.lisboa.ucp.pt

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Budapest) - Jany János: jany.janos@btk.ppke.hu

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyéb tanulmányi információk:

  • MINTATANTERV
  • TANULMÁNYI INFORMÁCIÓK
  • ERAMUS+ tanulmányi ösztöndíj: Minden olyan dual degree képzésben résztvevő hallgató pályázhat Erasmus ösztöndíjra, aki legalább már egy lezárt félévvel rendelkezik. Fontos, hogy az Erasmus ösztöndíj féléve alatt a hallgató AKTÍV státuszú kell, hogy legyen a NEPTUNBAN.
  • A képzés alatt a hallgatónak 120 ECTS kreditet kell teljesítenie
  • A hallgatóknak mindkét egyetemen (UPC, PPKE) be kell tartaniuk az adminisztratív határidőket (szakdolgozati címbejelentő leadása, szakdolgozat leadása, záróvizsgára való jelentkezés) valamint be kell nyújtaniuk és meg kell védeniük szakdolgozataikat és záróvizsgázniuk is szükséges.
  • Szakdolgozatírás menete a portugál UPC egyetemen
  • Szakdolgozatírás menete a PPKE-n
  • Záróvizsga a PPKE-n

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallgatói beszámolók:

A PPKE és a Portugál Katolikus Egyetem közös dual degree programja rengeteget adott a számomra. Egy teljes éven keresztül volt lehetőségem egy gyönyörű ország  legjobb hírű  intézményében tanulni, ahol amellett, hogy kimagasló volt az oktatási színvonal és jelentős szakmai tapasztalattal lehetett gazdagodni, máig meglévő értékes emberi kapcsolatokat is kialakíthattam. A portugál kultúra egyszerűen fantasztikus: mind a történelem, mind a zene és a gasztronómia elvarázsolja az embert, az állandó napsütés pedig a legborúsabb vizsgaidőszakot is derűssé teszi. Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a képzést, aki nem fél belevágni egy kalandba, amely bár kiemelkedő szorgalmat kíván, de a végén számtalan élménnyel és egy igazán elismert diplomával végződik

Matkó Anett, Nemzetközi tanulmányok MA, Dual Degree

 

A Portugál Katolikus Egyetemmel közös kettős mesterképzés elsősorban azok számára ideális, akik komolyan érdeklődnek a politikatudomány iránt és akár a jövőben is ezen a területen szeretnének elhelyezkedni, ugyanis a lisszaboni intézmény nemzetközileg elismert a politológia terén jártas szakemberek képzésében, magas színvonalú programmal és lelkiismeretes, jól felkészült oktatókkal. Ebből kifolyólag a kurzusok túlnyomó többsége is ezen témakörre fókuszál, mély elméleti ismeretanyag feldolgozásával és elsajátításával, majd ezek gyakorlati alkalmazásával órai prezentációk, érvelések és viták formájában illetve különböző esszék megírása, kisebb kutatások elvégzése vagy esettanulmányok összeállítása által. Véleményem szerint mindez remek alapot nyújthat a későbbiekben akár a doktori fokozat megszerzéséhez is.

Az órarend mindazonáltal nem túl szoros, átlagosan heti 5-6 óra a jellemző – bár egész más elosztásban, mint az otthon megszokott. Továbbá arra érdemes felkészülni, hogy a kurzusok szerdától péntekig a délutáni és az esti órákban vannak, valamint időnként szombaton egész nap, tehát az órák rendszere inkább a magyarországi esti képzésekhez hasonlítható. Ez eleinte szokatlan lehet, azonban megfelelő időbeosztással jól kihasználható a fennmaradó idő: remek alkalom az ország megismerésére, nyelvtanulásra vagy akár munkát is lehet vállalni viszonylag nagy óraszámban. A tavaszi félévre pedig jóval kevesebb egyetemi kötelezettség marad (az én esetemben ez két kurzust jelent), így szinte teljes mértékben a szakdolgozat megírására lehet koncentrálni – amihez egyébként rengeteg szakmai és módszertani segítséget kínálnak az oktatók.

Ami Lisszabont illeti, én egy pezsgő kulturális életű városnak ismertem meg, sok látnivalóval és programlehetőséggel: koncertek, kiállítások, múzeumok minden mennyiségben; meredek, szűk, hangulatos utcácskák; gyönyörű kilátás; kedves helyiek; tengeri finomságok; sok napsütés; még több macskakő és az óceán közelsége jutnak eszembe elsőre. Ezen kívül rengeteg külföldi diák tanul a városban, így könnyű nemzetközi ismerősöket szerezni, illetve számos költséghatékony és jól megszervezett program közül választhatunk. Előnye továbbá az országnak diákok számára, hogy a lakhatást és a tömegközlekedést leszámítva az árak az otthonihoz hasonlóak, így nem kell súlyos költségekbe verni magunkat, ha éppen nagybevásárlás esedékes vagy beülnénk egyet vacsorázni. Na és persze bármikor is érkezzünk Portugáliába, az időjárás garantáltan sokkal jobb lesz, mint otthon.

Én a magam részéről számtalan pozitív élménnyel gazdagodtam, azonban a teljes képet árnyalja némileg, hogy jó néhány kihívással is szembe kellett néznem: nagyon egyszerű, szinte elkerülhetetlen elveszni a bürokrácia útvesztőjében, ha ügyintézésre kerül a sor; a tömegközlekedés színvonala nagyban eltér a budapestitől; és általánosságban megállapítható, hogy az ember érezhetően nem a legfejlettebb nyugati fővárosok egyikében van. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy ezek egyrészt inkább hozzáadnak az itt töltött idő milyenségéhez és varázsához, másrészt pedig kihívások mindenhol lesznek, ha külföldön próbál boldogulni az ember. Azt pedig semmi nem feledtetheti, hogy rengeteget utaztam az országon belül és kívül is, sok-sok érdekes embert ismertem meg a világ legkülönbözőbb pontjairól, finom ételeket és italokat kóstoltam, sokat fejlődtem szakmailag és kiemelkedő professzorok előadásait hallgathattam, és végül, de nem utolsó sorban a kint élő magyar közösséggel is volt szerencsém megismerkedni a nagykövetség által.

Tehát mindent összevetve bátran merem ajánlani mindenkinek ezt a programot, aki elég motivált szakmailag, illetve többre vágyik, mint egy „átlagos” Erasmus élmény! 

 Varga Boglára, Nemzetközi tanulmányok MA, Dual Degree

 

Amikor 2015 januárjában beadtam jelentkezésem az újonnan induló dual degree programra, voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz egy kísérleti képzésben részt venni és jó cserkészként végigmenni a járatlan úton, hogy a későbbi jelentkezőknek a jövőben mindez könnyebben menjen. Minden nehézség ellenére azonban elmondhatom, hogy életem egyik legjobb döntését hoztam meg azon a télen. A Portugál Katolikus Egyetem Politikatudományi Intézete az egyik legnevesebb intézmény Európa szerte, amely a legkiválóbb oktatókkal igyekszik kinevelni a jövő politikai szakértőit. A tárgyak nagyban különböznek az első évben elvégzett Pázmányos kurzusoktól, mivel Lisszabonban főleg politológiai szakirányhoz kapcsolódó tárgyakkal találkoztunk, ahol a demokrácia problémáit közelítettük meg különböző érdekes szemszögökből és eltérő korokra vetítve. A tárgyak nagy részét esszék beadásával lehet teljesíteni, ami szintén jó kiegészítése a magyar oktatási rendszerben megszokott írásbeli és szóbeli vizsgáknak. Fontosnak tartom még kiemelni, hogy minden oktató, akivel a két félév során volt szerencsém találkozni, karizmatikus személyiséggel és kiváló szakmai tudással rendelkezik, akik a lehető legcélratörőbb módon igyekeznek átadni tudások legjavát, miközben minket is érvelő és kritikai gondolkodásra ösztönöznek.

Hogy ne csak a szakmai oldal szépségéről írjak, Lisszabon Európa egyik legérdekesebb városa. Nem sok mindent tudtam róla, mikor kiutaztam, de azt gondoltam, nem lehet sokkal másabb, mint az olasz vagy spanyol mediterrán városok. Azonban erre rácáfolt, ugyanis Lisszabon meghatározhatatlan bájával és furcsa egyéniségével beszippantja az itt tanuló diákokat, akiknek könnyű elfelejteni, hogy tanulni és nem nyaralni jöttek ide, hiszen a gyönyörű óceánpart, a városi szórakozóhelyek, és Portugália két egzotikus szigete annyi lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra és szórakozásra, hogy az embernek nehezére esik bejárni az egyetemre. Mindezek mellett, a két legjobb diákszervezet olyan kihagyhatatlan kirándulásokat biztosít diákbarát áron, hogy a kapcsolatépítést és új barátok szerzését könnyen összeköthetjük az ország legszebb helyeinek feltérképezésével.

Sokakban felmerülhet a kérdés, ami a kezdetekben az én fejemben is megfordult, hogy vajon miért érdemes a program nehézségeit vállalni, ha mindezt egy Erasmus félévvel is megtapasztalhatnánk? Az én válaszom erre a kérdésre, hogy egy közös diploma egy ilyen nagyhírű egyetemmel csakis pozitív dolgokat tartogathat a jövőre nézve. A szakdolgozat megírásához is rengeteg tanácsot kapunk az oktatóktól, ami az otthoni magas színvonalú szakmai segítség mellett is jól jön, és arra sarkall, hogy még jobban beleássuk magunkat a téma megismerésébe. Mindezek után remélem, bárki, aki valamiért hezitált, hogy jelentkezzen a programba, kedvet kapott, és első helyre írja be a lapon a portugál dual degree mesterképzést!

Varga Eszter, Nemzetközi tanulmányok MA, Dual Degree

 

 [1] A (középfokú) B2-es szint a TOEFL nyelvvizsgánál a 87 pont vagy afeletti, IELTS nyelvvizsgánál az 5 pont vagy afeletti eredményt jelenti.

x