Bánhidi Ferenc

E-mail: fbanhidi@gmail.com

1975-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. 1975 és 1990 között az Országos Tervhivatalban dolgozott makrogazdasági elemzőként. 1985-ben egyéves kínai nyelvi továbbképzésen vett részt a Peking Egyetemen. A nyolcvanas években a kínai Tervgazdasági Intézet szervezésében hosszabb tanulmányutakon vett részt Kínában, és ezek eredményeit – elsősorban a gazdasági reform és a kínai tervezési rendszer témájában – több alkalommal is publikálta. Állandó szakértője volt a Konjunktúra- és Piackutató Intézetnek, évente rendszeresen makroprognózisokat készített számukra a kínai gazdaság várható fejlődéséről.

1992-ben Hollandiában a Delfti Egyetemen MBA diplomát szerzett, majd vállalati vezetőként dolgozott a távközlési és bankszektorban. 2000 és 2013 között visszatért az államigazgatásba, ahol felső vezető volt a távközlési ágazat szabályozásért felelős intézményben. Ebben az időszakban tevékenyen közreműködött a magyar-kínai távközlési kapcsolatok fejlesztésében, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ez az ágazat vált a magyarországi kínai befektetések egyik fő célpontjává.

Fő kutatási területe Kína makrogazdasági fejlődése, a kínai gazdaságpolitika, különös tekintettel az intézményi reformokra. Érdeklődési területéhez tartozik még a kínai nagyvállalatok nemzetközi stratégiája és külföldi befektetései.

x