Filmklub

A filmklub 2014/15-ös tanév őszi és tavaszi szemeszterének programja

 

Időpont

Film

Meghívott oktató

2014. október 1. (szerda), 16:30

Katyn

Ötvös István

2014. november 5. (szerda), 16:30

El Lobo

Marsai Viktor

2014. december 3. (szerda), 16:30

Hotel Rwanda

Kiss Amarilla

2015. február 10. (kedd), 16:30

Hatalmas szív

Jany János

2015. március 4. (szerda), 16:30

Gandhi élete

 Juhos Anna

2015. április 15. (szerda)

Gyilkos Mezők vagy El Chico (?)

Marsai Viktor

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A filmklub 2010/2011-es tanév tavaszi szemeszterének programja

 

Február 23.    Frost/Nixon (2008)                
Meghívott előadó: Dér András filmrendező

A film Richard Nixon amerikai elnök hivatali idejének végét jelentő Watergate-botrányt és az azzal kapcsolatos kérdéseket dolgozza fel. Nixon elnök lemondása után három éven át hallgatott a botrányról, ám 1977-ben végül belegyezett, hogy leül egy átfogó interjúra és szembenéz a kérdésekkel. Nixon Frostot, a brit showmant választotta riporternek. Terve az volt, hogy Frostot könnyedén kijátszva ismét belopja magát az amerikaiak szívébe. Terve azonban meghiúsulni látszott, hiszen Frostban méltó szellemi ellenfélre akadt.
A filmet Ron Howard rendezte.


Március 9.    Gyilkos mezők (1984)

Meghívott előadó: Horváth Miklós

A film valós esetet dolgoz fel. A polgárháború sújtotta Kambodzsából Sydney Schanberg tudósít a New York Times-nak. Mikor a vörös khmerek átveszik az uralmat, szörnyű népirtás veszi kezdetét és Schanberg fő munkatársát és tolmácsát, a kambodzsai Dith Prant is koncentrációs táborba zárják, ám sikerül megszöknie. Schanberg nem hajlandó hazautazni, minden erejével próbálja kimenekíteni munkatársát Kambodzsából.
A filmet Roland Joffé rendezte.


Március 23.     Invictus - A legyőzhetetlen (2009)            
Meghívott előadó: Búr Gábor

Nelson Mandelát, aki huszonhét év börtönben töltött év után kiszabadul, 1994-ben megválasztják a Dél-afrikai Köztársaság elnökének.  A sport segítségével igyekszik megteremteni a nemzeti egységet: felkéri Francois Pienaar rögbiedzőt, hogy készítse fel a dél-afrikai rögbiválogatottat a világbajnokságra. A cél pedig nem más, mint a világbajnokság megnyerése.
A filmet Clint Eastwood rendezte.


Április 6.    El lobo (2004)                    
Meghívott előadó: Rácz András

A „Farkas” a Franco-diktatúra titkosügynökségének beépített, majd cserbenhagyott embere. A „Farkas”, Eduardo Noriega az 1970-es években beépült az ETA-ba és az ő információi alapján a terrorszervezet tagjainak több mint negyedét tartóztatták le – a terrorszervezet történetében ez volt a legnagyobb emberveszteség. Noriega ezzel kivívta a baszk ETA haragját, fejére vérdíjat tűztek ki. Bár megpróbált elszökni és nevet változtatni, emléke ma is él: az ETA emberei mindig maguknál hordanak egy pisztolygolyót, amire a „Farkas” neve van felírva.
A filmet Miguel Courtois rendezte.


Április 27.     Gandhi (1982)    
Meghívott előadó: Gáthy Veronika

A film ötvenhat évet dolgoz fel Mohandas Karamchand Gandhi életéből. Az Angliában ügyvédként végzett, fiatal Gandhi 1893-ban, Dél-Afrikában szembesül először a faji megkülönböztetéssel: indiai volta miatt nem engedik felszállni a vonat első osztályú kocsijába – ahova érvényes menetjegye szól. Ez mélységesen megdöbbenti Gandhit, úgy dönt, küzdeni fog az egyenlőségért. 1915-ben visszatér Indiába, majd idővel a függetlenségi mozgalom élére áll. Az erőszakmentes küzdelem, a satyagraha ideológusa és vezetője lesz, ezzel kiérdemli a Mahatma nevet, mely szanszkritul nagy lelket jelent. A film nyolc Oscar-díjat nyert.
A filmet Richard Attenborough rendezte.


Május 11.    Chico (2001)

A film főhőse, Chico félig spanyol, félig magyar, félig katolikus és félig zsidó, aki Latin-Amerikában született és vált meggyőződéses kommunistává. Családjával elmenekült Che Guevara és Allende forradalmának összeomlásától, majd Magyarországra érkezett, ahol éppen a puha diktatúra időszakát élték. Végül a főhős Horvátországba kerül, mint hadi tudósító. Chico története valóságon alapul, a Chicot megformáló Eduardo Rózsa Flores élettörténetét dolgozza fel fikciókkal elegyítve. Rózsa Florest társaival együtt 2009-ben a bolíviai Santa Cruz egyik hoteljében agyonlőtte a helyi kommandó.
A filmet Fekete Ibolya rendezte.
 

x