Mi lehet belőled?

1. Politikai elemzői karrier

A Pázmány Politológia Tanszéke szoros együttműködést alakított ki több politikai elemző intézettek. A diploma elvégzése után jól teljesítő hallgatóinknak komoly esélye nyílik arra, hogy egyik vagy másik intézményben álláshoz jusson. A Politológia Tanszék ennek érdekében gyakornoki megállapodást kötött (illetve a közeljövőben fog kötni) a következő intézetekkel:

  • Danube Institute
  • Századvég Alapítvány (Századvég Közéleti Akadémia)
  • Nézőpont Intézet*
  • Policy Solutions*
  • Méltányosság Intézet*
  • Central European Policy CentreKiss István, a Századvég Alapítvány kutatója, a PPKE BTK volt politológus hallgatója


2. Tudományos karrier

A Politológia Tanszék nemcsak politikaelméleti doktori (PhD) képzést indít, amely a mesterképzés folytatásaként lehetővé teszi a tudományos pályán való elindulást, hanem közvetlen kapcsolatot ápol a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetével (MTA PTI), valamint neves amerikai kutatóintézetekkel és egyetemekkel is.

A mesterképzésben résztvevő hallgatók a Margater Thatcher egykori főtanácsadója, John O’Sullivan által vezetett Danube Institute és a Politológia Tanszék megállapodásának köszönhetően nemsokára több hetes gyakornoki programban vehetnek részt a legismertebb amerikai kutatóintézetekben.

Másrészről a Politológia Tanszék szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államok egyik legnevesebb egyetemével, a University of Notre Dame-el. A doktori képzésben résztvevő hallgatók egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően a University of Notre Dame többhónapos vendéghallgatói programjában is részt vehetnek.

A tudományos karriert tehát a következő képzések és intézmények biztosíthatják legkiválóbb hallgatóinknak:

  • Politikaelméleti doktori képzés (PPKE BTK)
  • University of Notre Dame (USA)
  • Hudson Institute (USA)*
  • Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézet


 
Metz Rudolf, az MTA PTI tudományos segédmunkatársa, a PPKE BTK volt politológus hallgatója


3. Újságírói és közszolgálati karrier

A tanszék vezetője illetve a Politikaelméleti Doktori Iskola vezetője, Hörcher Ferenc által alapított Mos Maiorum blog valamint a mandiner.hu várja az írói vénával megáldott hallgatók írásait. Ebből a szellemi környezetből több volt hallgatónk is sikerrel lépett tovább az újságírói pályára. A Politológia Tanszék szakmai együttműködést alakított ki a következő médiumokkal:


A politikatudományi diplomával rendelkezők képzettségüknek köszönhetőek rugalmasak az elhelyezkedést illetően. Szívesen alkalmazzák őket önkormányzatok, civil és nemzetközi szervezetek, sőt a közigazgatásban és a közszolgálatban is könnyen megtalálják helyüket. Az sem ritka, hogy hallgatóink valamelyik politikus csapatát erősíti.


Ruzsbaczky Zoltán, a Magyar Nemzet belpolitikai rovatának újságírója, a PPKE BTK volt politológus hallgatója

 

*Megállapodás előkészületben vagy közvetlenül aláírás előtt

x