Dr. Barta Csaba

E-mail: barta.csaba[kukac]med.semmelweis-univ.hu


Fogadóóra: csütörtök 11.45-12.45 Helyszín: 406/A (2019 tavaszi félévben)


Oktatási terület: Neurobiológia, Pszichogenetika


Kutatásiterület, érdeklődés: Pszichogenetika, addikciók


Végzettség: általános orvos, PhD

 

Rövid önéletrajz

Tanulmányok:

1992-99. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Kar
1999. Általános orvostudományi diploma
2002. Ph.D. doktori cím (Molekuláris Orvostudományok)

Dr. Barta Csaba egyetemi docens a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézetében, és a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetében. Másodéves orvostanhallgatóként 1994-ben csatlakozott Orvosi Vegytani Intézetben Dr. Sasvári Mária laborjához, ahol molekuláris genetikai témájú kutatásait PhD hallgatóként folytatta. Ebben az időszakban főleg monogénes betegségek meghatározásával és prenatális diagnózisával foglalkozott.

Később egyetemi oktatóként és kutatóként az érdeklődése a poligénes öröklődésű betegségek felé fordult és 2001-től kezdve pszichogenetikai témájú kutatásokban vesz részt. Főleg az agyi dopamin és szerotonin rendszerek génvariánsainak hatását vizsgálja különböző betegcsoportokban. Fő témája az addikciók genetikai háttere, ezen belül korábban a szerfüggőségekkel (heroin, alkohol, nikotin és egyéb drogok), valamint az utóbbi években a különböző viselkedési addikciókkal (internet, videojáték, szerencsejáték, sport és kapcsolati függőség, stb.) foglalkozik.
Másik fő érdeklődési területe a gyermekpszichiátriai zavarok, főleg a Tourette szindróma és az ADHD (gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) genetikai hátterének vizsgálata. Az utóbbi években ez kibővült a Tourette szindróma epigenetikai kutatásával mind betegekben, mind állatmodellben.

Kutatásainak egy részét több nagy nemzetközi kollaborációban végzi: pl. a European Network for the Study of Gilles de la Tourette Syndrome (COST Action BM0905); a TS-Eurotrain: Interdisciplinary training network for Tourette Syndrome (FP7-PEOPLE-2012-Marie Curie ITN), illetve az International Consortium on ADHD and Substance Abuse (ICASA).

Oktatóként a PPKE Általános Pszichológia Tanszékén az elsőéves Pszichológia biológiai alapjat 1 és 2 tárgy, valamint másod- és harmadévesek Pszichogenetika speciális kollégiumainak előadója. A Semmelweis Egyetemen első- és másodéves orvostanhallgatók Biokémia és Molekuláris Biológia tantárgyak gyakorlatvezetője és előadója magyar, angol és német nyelven. A Semmelweis Egyetem és az ELTE Doktori Iskoláinak akkreditált témavezetője, valamint különböző graduális és PhD kurzusokat tart még ezeken kívül az ELTE-n, és a BME-n is.

Publikációk (MTMT) →

x