„Bajna te csodás”

Régészhallgatóként első ásatási gyakorlatomat sok szaktársammal, (és egyben barátaimmal) töltöttem idén nyáron, Bajnán. Az ott töltött három hét alatt megismerhettük a falut, és környékét is. Valamint nagyon sok támogatást kaptunk a falubeliektől is. Az első hét döcögősen, ám nagyobb megterhelés nélkül indult, a tavaszi terepbejárás alatt gyűjtött kerámiák mosásával. Majd folytatásként a terep tisztítása következett, ami embertpróbáló feladat volt. Napraforgóirtás felsőfokon (azóta nem bírok szotyira nézni), de ezt az akadályt is leküzdöttük.

A tereprendező munka után végre megnyitottuk az első szelvényeket, és egyre közelebb kerültünk a keresett réteghez, ami egyes remények szerint a középkori kemencéket rejtette/rejti. Azonban nem dolgoztunk megállás nélkül, hanem fordítottunk gondot a társasági életre is, valamit arra is, hogy jobban összekovácsolódjunk, ami szerintem nagyon jól sikerült. A szállás körüli feladatokat megosztottuk (bár a fiúk nem igazán jeleskedtek a mosogatásban), és a reggeliket is közösen szerveztük meg.

A szállásunk egy tornateremben volt, ami egy hatalmas kollégiumi szobára emlékeztetett, ahol kb. minden egyes percünket együtt töltöttük. Egyben volt ebédlő, labor, és hálószoba is, így mindent közösségben végeztünk. A délutáni ebéd után rendszerint hatalmas kártya partikra került sor, amikben mindenki célja az volt, hogy legyőzze a „Solo királyát”, Balázst.

Mindezeken felül lehetőségünk nyílt megnézni a kastélyt Bajnán, az erdészeknél pedig egy nagyon finom szarvas pörköltre, a „Bajnai Borbarátokhoz”egy nagyon jó hangulatú borkóstolóra is hivatalosak voltunk.

Nagyon élveztem ezt a három hetet, és egy csomó felejthetetlen emlékkel lettem gazdagabb. Ezek közt szerepel az, amikor leszakadt az ágyam, és amikor a kutya (akit etettünk!!) ellopta az egyik bakancsom. S van néhány fogalom, amik szerepelni fognak, abban a bizonyos „Emlékszel, amikor Bajnán…” kezdetű mondatokban. Közülünk mindenki tudni fogja, mire gondolok, amikor a zöld hármast (3) emlegetem.

Úgy érzem sokat tanultam, és sok tapasztalattal lettem gazdagabb, amit lehetőség szerint a jövőben hasznosítani tudok.


Kocsis Anita
II. évfolyam
Későantik főszakirány
Magyar őstörténet és a honfoglalás régészete mellékszakirány

x