Eger – Érseki Palota Udvara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen újonnan alakult Régészeti Tanszék remek szervezőképességének és erősen gyakorlatias képzésének köszönhetően idén augusztusban első éves régész hallgatóként – még tanulmányaim megkezdése előtt - én is részt vehettem az egri Érseki Palota díszudvarának feltárásában. Mivel a Tanszék nem zárkózik el más érdeklődők elől sem, az ásatáson szintén részt vehettek művészettörténet és történelem szakos hallgatók, valamint lelkes egri diákok is.

Az érseki palota a város központjában, a bazilika szomszédságában helyezkedik el, hatalmas kovácsoltvas kapuja pedig Eger legforgalmasabb részére, a Széchenyi utcára tekint. A szállásunk az Egri Hittudományi Főiskola Szent János Házában volt, ami három perc séta a palotától. A megelőző feltárásra az Érseki Palota felújítása miatt került sor. A díszudvarban 2011-ben már folyt ásatás Kovács István régész vezetésével, s ennek mintegy folytatásaként szolgált az idei feltárás Tanszékünk oktatója, Kalácska Róbert régész-muzeológus vezetése alatt, akinek munkáját Zay Orsolya régész-történész is segítette.

Az ásatási munkálatok reggel héttől délután ötig tartottak. A feltárás során nagy szerepet kapott a hallgatók oktatása is. A palotán belül lehetőségünk adódott megtekinteni a restaurátorok munkáját, beletanulhattunk a dokumentálásba, a fotózásba, a szintezésbe és Borosházi Tamás építész jóvoltából a fotogrammetria alapjaiba is. Én elsősként is közreműködhettem mindenféle munkában: részt vehettem a szelvények feltárásában, a harmadik héten pedig már a dokumentáció elvégzésében is segédkezhettem.

Este öt után és hétvégén lehetőség adódott arra, hogy kiránduljunk egyet és megismerjük Eger városát. A helybeliek és az egri Dobó István Vármúzeum munkatársainak vezetésével végigjártuk a város legnevezetesebb pontjait, az egri vár kiállításait és a kazamatákat. Szerencsénkre az egyik legnagyobb egri látványosság, a Végvári Vigasságok is augusztusban került megszervezésre, a Dobó bástyában pedig meghallgathattuk Major Balázs megbízott tanszékvezetőnk előadását a Szíriai-Magyar Régészeti Misszióról. A kulturális programok után felkereshettük Eger egyik népszerű vendéglátóipari egységét is, a Bíborost, amely itt tartózkodásunk idején mondhatni törzshelyünkké vált.

Bár az ásatás jelentős eredményeket nem hozott, számomra a szovjet borkombináttól, a barokk kori járószinteken és szökőkúton, a temérdek kerámián és pipafejen át, az érmekig minden lelet előkerülése igazi élmény volt, s csak tovább erősítette elhivatottságomat a régész szakma felé.

Bojtár Erzsébet

x