A PPKE Régészeti Tanszéke megkezdte ’Iovia’ feltárását

Fényképek →

Április 19-én Régészeti Tanszékünk lelkes hallgatói Dr. Bertók Gábor vezetésével elindította Dalmand és Szakcs határában feltételesen Ioviaként azonosított római kori település ásatását. Az 1890-es években megtalált, majd 2000-ben légifelvételek alapján városi jellegűként azonosított lelőhely kutatása a 2010-es években kapott új lendületet, de ásatásra mindezidáig nem került sor. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) által nyújtott kutatási támogatásból megvalósuló tavaszi feltárásunkat Tanszékünk négy hetesre tervezi, mely eredményeink és lehetőségeink tükrében az idei évben még folytatódhat.

Az eddig megnyitott szelvények egyikével a település központjának nyugati bejáratát vizsgáljuk. Itt a két központi terület feltehetőleg már a római korban kiszedett nyugati zárófala, sokszögletű, vakolt kapupillére, valamint a falon kívül futó porticus két pillére került elő. Kerámialeletet ezen a helyszínen alig találtunk, viszont a bejáratban talált tetőcserépben gazdag omladék közt néhány 4. századi bronz érme és jelentős számú szög került elő. A római maradványok alatt közvetlenül egy középső bronzkori leleteket tartalmazó réteg húzódik.

Másik szelvényünkben, melyet a központi épületegyüttes délkeleti sarkában nyitottunk, egyelőre a római település romjain létesült középkori falu temetőjét tárjuk fel, azonban már a szántás alatt, a mai felszín közelében található sírok közt előbukkant két korábban földradarral is azonosított római kori, vakolt falszakasz is. Ezen a területen 2-3. századi kerámiatöredékek mellett jelentős lelet még a sírok földjében megtalált több száz freskótöredék is.

Az ásatással párhuzamosan a következő két hétben folytatjuk az épületek műszeres felmérését is a PPKE Régészeti Térinformatikai Laboratóriuma által újonnan beszerzett földradarral.

Ezúton is köszönjük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, Szakcs Község Önkormányzata, valamint Kocsola Község Önkormányzata által a feltárás megvalósításához nyújtott segítséget.

http://wmmm.hu 

http://www.jpm.hu 

http://www.kormanyhivatal.hu/…/szekszardi-jarasi-hivatal-ja… 

http://www.szakcs.hu 

http://www.kocsola.hu/node/19 

x