Iovia 2015

Fényképek →


A PPKE BTK Régészeti Tanszéke 2015. december 10-12. között Iovia-későrómai településen terepbejárással egybekötött roncsolásmentes régészeti kutatást végzett. Három oktató és nyolc hallgató vett részt a magnetométeres és földradaros mérésekben.

Köszönjük a lelkes munkájukat!Rövid beszámoló

"2015. decemberében kis csapatunk Bertók Gábor tanár úr vezetésével Szakcson járt, a késő-római település, Iovia feltárását megelőző terepbejárás okán. Két évvel első vizitációnk után az sem szegte kedvünket, hogy a hideget és esőt betetézte a napokon keresztül sem tágító köd, örömmel tértünk vissza és lendülettel vetettük bele magunkat a munkába.

A terep sem könnyítette meg a dolgunkat: nehezünkre esett a járás a durva talajon, melyen a talajradar sem haladt egykönnyen. De az akadályok is csak arra valók, hogy a régészek és régészhallgatók leleményességét próbára tegyék: ezt is sikerült legyűrni azzal, hogy a talajradar saját kifutópályát kapott ponyvák és ragasztószalag segítségével.

A talajradar mellett használtunk még GNSS-t valamint magnetométeres felmérés is folyt. Sötétedéskor fejeztük be a munkát, hogy kellemes fáradtsággal térhessünk vissza szállásunkra, a szakcsi Szent Flórián vendégházba." (Nagy Anna)

x