Ostia Forum Project

Fényképek →

2015 szeptemberében a PPKE Régészeti Térinformatikai Laborának, valamint a pécsi Janus Pannonius Múzeum négy fős, közös missziója vett részt a PD Dr. Axel Gering (Winckelmann-Institut für Klassische Archäologie, Humboldt-Universität zu Berlin) által vezetett Ostia Forum Project 2015-ös szezonjában együttműködve a Prof. Cinzia Morelli vezette Róma és Ostia Régészeti Felügyelettel (Superintendency of Rome and Ostia and the direction of the ‘Scavi di Ostia’). A közös olaszországi misszió anyagi hátterét a PPKE KAP-15 támogatási kerete és a JPM ArchaeoLandscapes Europe pályázata biztosította.

Missziónk Ostia római kori kikötővárosának központjában több nagyobb, nyílt területet vizsgált át földradarral. Az egy hetes munka során felmértük a forum déli részét és a forum déli részét keletről határoló porticust, a forumot nyugatról határoló basilicát, a basilicához nyugatról csatlakozó teret, valamint a forumtól keleti irányban elhelyezkedő Foro della Statua Eroica néven ismert közteret.

A felmérések számos eddig feltáratlan részt érintettek, ugyanakkor vizsgáltunk már részben feltárt területeket is. A mérések során számos, eddig ismeretlen falszakaszt és más épületrészt is sikerült kimutatnunk.

A radaros mérésekkel egyidőben távirányítású drónnal több ezer légifelvételt is készítettünk Ostia központi területeiről, amelyekből a Labor munkatársai a JPM szoftverparkjának segítségével háromdimenziós modelleket és ortofotókat készítenek. Ezek a romterület dokumentálását, valamint a felmérések kiegészítését szolgálják.

 
x