Kitüntetésben részesült Gereben Ferenc, Intézetünk nyugalmazott oktatója 2019. november 16.

A Bethlen Gábor Alapítvány közleménye – díjátadó ünnepséget tartottak

Idén is nemzetben gondolkodó és a nemzetért áldozatot vállaló személyeket tüntetett ki alapítványunk. November 15-én tartotta díjátadó ünnepségét, ezúttal is a Pesti Megyeháza dísztermében.

Legrangosabb kitüntetésünket, a Bethlen Gábor-díjat idén Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke kapta, méltatóbeszédet Bíró Zoltán mondott. Halzl József majd harminc éves elnöksége alatt a szövetség rengeteget tett a magyarságtudat erősítéséért a Kárpát-medencében, méltán került a nemzetet szolgáló Bethlen-díjasok közé.

Márton Áron-emlékéremmel Gereben Ferenc szociológust, egyetemi tanárt (méltatta: Szabó András), Milován Sándor politikust, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapító tagját és tiszteletbeli elnökét (méltatta: Lezsák Sándor), valamint Zika Klára tanárt, szerkesztőt (méltatta: Bakos István), tüntettük ki.

Átadásra került a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíj is, melyet idén két székelyföldi diák, Pető Ágnes és Deák Gellért Gedeon nyert el.Őket mentoraik, Székely Róbert és Tanase Dorina mutatták be a jelenlévőknek.

Az eseményt Lezsák Sándor zárta gondolataival, aki külön méltatta a nemzetért áldozatot vállaló kitüntetetteket. Megemlítette, hogy jövőre lesz negyven éves a Bethlen Gábor Alapítvány, ezzel kapcsolatban pedig reményét fejezte ki az iránt, hogy a jubileumi eseményeket inkább a vidám hangvétel uralja majd. Az est fényét Török Tilla népdalénekes előadásai emelték, a műsorvezető Házi Balázs, a Bethlen Gábor Alapítvány titkára volt.

x