Studia Armenologica Hungarica

Örmény Városépítészet Erdélyben

Tamáska Máté
ISBN: 978-963-414-709-1
Terjedelem: 194 o.
Kiadás éve: 2020

A kötet a négy nagy erdélyi örmény központnak, Szamosújvárnak, Erzsébetvárosnak, Gyergyószentmiklósnak és Csíkszépvíznek a településképét hasonlítja össze. A korábbi építészeti kutatásokkal ellentétben, amelyek zömmel a különbségeket hangsúlyozták, a kutatás során alkalmazott építészetszociológiai megközelítés feltárta a társadalomtörténeti környezetből adódó hasonlóságokat is. A mindegyik kolónia életében kimutatható korszakok, a "városalapítás", a "rendi önállósodás" és a 19. század második felének "nemzetiségi emancipációja" markáns, egymással összevethető építészeti lenyomatokat hagytak a városképekben.

Bő két évszázad folyamatait vizsgálva elmondható, hogy az örménység meghatározó szerepet játszott a nagy építészeti stílusok (elsősorban a barokk, később a polgári historizáló építészet) erdélyi meghonosodásában, illetve a stílusok regionális adoptációjában. Ez a közvetítő szerep az alapja az örmény településképek hasonlóságának is, ez adja különleges, művészettörténetileg is kiemelkedően értékes örökségük alapját.

 

Oszmán-örmények

Vahe Tachjian
ISBN 978-963-414-457-1
Terjedelem: 216 o.
Kiadás éve: 2019

A könyv tárgya az örmények útjának vizsgálata az Oszmán Birodalom kései éveitől kezdve egy számkivetett élet első évtizedeiig a Közel-Keleten. A szerző kiterjedt kutatásain és megfigyelésein keresztül igyekszik rekonstruálni az „oszmán-örmény" történelem eme válságos időszakának néhány fontos epizódját: az anyaország mindennapjait a népirtás előestéjén; az árvák és a nők helyzetét a népirtás után; az örmény túlélők első generációjának emlékezetét az anyaországról; az élet újjáépítését Szíriában és Libanonban valamint a menekültek szállítását a menekülttáborokból az új városi környezetbe.
A könyv számos forrásanyag felhasználásával egy új nézőpontot kínál a fent említett témákra. A források közé tartoznak többek között archív dokumentumok, emlékiratok, sajtócikkek és ritka könyvek a világ minden tájáról, mint például Párizs, Nantes, Bejrút, Kairó, Aleppó, Bécs és Jereván.

 

 

 

Az emlékezet száz éve

Botos Máté–Kovács Bálint (szerk.)
ISBN 978-963-414-401-4
Terjedelem: 272 o.
Kiadás éve: 2019

A törökországi örmények 1915-ös genocídiuma a XX. század első nagy népirtása volt, de már nem első üldöztetése a keleti kereszténység legősibb és legsajátosabb csoportjának. Az örmények népirtását a török állam mindig is tagadta, és az antant háborús propagandájának minősítette.

Ez a kötet, melyben tizenhárom hazai és külföldi történész mutatja be e társadalmi-történelmi trauma különböző aspektusait, egyben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Intézete által elindított Studia Armenologica Hungarica sorozat első kötete.

 

x