Várna - a kereszténység védőpajzsa konferencia az Országházban 2019. május 13.

2019. április 25-én Várna a kereszténység védőpajzsa címmel konferenciát rendeztek a várnai csata 575. évfordulója alkalmából az Országház felsőházi üléstermében.

A konferencia rendezői a Bolgár Országos Önkormányzat, a Belváros-Lipótváros V. kerület Bolgár Önkormányzat és a Bolgár Szószóló, fővédnökei dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mariyana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese voltak.
A konferencián ünnepi köszöntőt mondott Mariyana Nikolova Bulgária miniszterelnök-helyettese, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló.
Marijana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese kiemelte: a konferencia kifejezi, hogy Bulgária és Magyarország „igyekszik megőrizni a kulturális identitását és hagyományait. A politikus megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindent megtesz azért, hogy az itt élő bolgárok megőrizhessék identitásukat és ápolhassák nyelvüket. Felidézte: a várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának.

Marijana Nikolova Bulgária miniszterelnök-helyettese
1444-ben a török terjeszkedés ellen nemzetközi szövetség jött létre, amely céljául a Balkán-félsziget felszabadítását tűzte ki. November 10-én a Fekete-tenger parti Várnánál a mintegy háromszoros túlerőben lévő török sereg megsemmisítő győzelmet aratott a visszavonulás lehetőségétől elzárt keresztény had felett. A csatában életét vesztette a 20 éves Ulászló király, a pápai legátus és számos magyar zászlósúr, Hunyadi pedig menekülésre kényszerült. A későbbiekben a népek harcaként emlegetett csata az utolsó próbálkozás volt, hogy a Balkán-félszigeten megállítsák az oszmán birodalom terjeszkedését.
Jelképes, ahogy Magyarország, Bulgária, Erdély, Csehország, Havasföld, Bosznia és Lengyelország összefogtak, hogy közösen megvédjék a keresztény értékeket, a szabadságukat – tette hozzá Marijana Nikolova.
Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló elmondta, hogy idén novemberben Várnában kibővített Hunyadi-kiállítással kétnyelvű emléktábla-állítással ünneplik majd a magyar-bolgár együttműködést.
A konferencián Dr. Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának levezető elnöklése mellett több tudományos igényű előadást hallhattak a részvevők.
Prof. Hriszto Matanov, a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Tudományegyetem Bizánc és Balkáni Népek Tanszékének vezetője „A kereszténység és az iszlám harca – 1444 a várnai keresztény hadjárat" címmel tartott előadást.
Marin Kosztov, a várnai emlékpark igazgatója sajnos a tervezettel szemben nem tudott részt venni, így a park történetével kapcsolatban küldött üzenetét felolvasták.
Prof. Őze Sándor történész a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történeti Intézetének vezetője a várnai csata történeti emlékezetéről szóló előadásában elmondta, hogy a történetírásban is kedvelt, s használt kép a várnai csatára való utalás. Változó korok, különböző politikai elképzelésekhez különböző nemzettudati önmeghatározásokat és geográfiai kultúrtörténeti modelleket csatolnak, és egyelőre sem a Hunyadiak, sem a balkáni népek összefogása sem a közép-európai szövetség, sem a várnai csata nem nyerte el méltó helyét a köztudatban. A konferencia azonban egy bíztató, új irányt mutat.

Prof. Őze Sándor intézetvezető, PPKE BTK Történelemtudományi Intézet
Dr. Diószegi György Antal művelődéskutató a kereszténység védőpajzsa eszményt megtestesítő magyar Hunyadi János egyetemes jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy az európai keresztény világ, a Balkán minden nemzetének szabadsága és függetlensége megőrzése céljából szállt szembe Hunyadi János hadereje a török hódítókkal.
A konferencia végén záró gondolatokat mondott Gaal Gergely, a Mátyás Király Emlékév Tanácsadó Testület elnöke és dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

A híradás a Magyar Kurír oldalán is olvasható: http://www.magyarkurir.hu/hirek/konferenciat-rendeztek-az-1444-es-varnai-csata-evforduloja-alkalmabol 

x