Tanszéki kirándulás 2017. november 16.

2017 szeptember 29-én szervezte meg hagyományos évi tanszéki kirándulását a Vitéz János Tanárképző Központ Tanárképző Tanszéke.

Ezalkalommal nem csak egy, hanem három helyszínre látogatott el a Tanszék öt oktatója és negyvenkét hallgatója. Kirándulásunk első állomásaként a kazincbarcikai Szalézi Don Bosco Iskolába látogattunk el, ahol a Molnár-Gál Béla, az iskola hittan-tanár igazgatója, köszöntő és tájékoztató szavai után óralátogatáson vehettünk részt. A Szalézi rend fenntartásában működő iskolában súlyosan hátrányos helyzetű, több iskolából eltanácsolt, többségében cigány származású fiatalokat segítenek keresett szakmák elsajátításában. Érdekes és megható volt látni, milyen elhivatottan és mégis lazán, közvetlenül bánnak a főként kisebbségi származású és hátrányos helyzetből érkező diákokkal. Nagyon inspiráló volt számunkra, hogy milyen sokszínű és emberközpontú is a pedagógia, és hogy egy (jó) tanár elsődleges feladata a személyes törődés és kapcsolatteremtés, az oktató munka csak erre épül.

Gömörszőlősön az összes eb simogatható… vagy simogatandó? – ezzel a tapasztalattal csak az rendelkezhet, aki előbb átengedte magát a palóc gulyás és friss kenyér illatú falu bájának. Minket még a kakaós csiga is maga köré csavart, nemhogy a vidék szalma-illata. A befogadott fények, színek, csöndképek a lelki nyugalmunkban, míg Tompa Mihály Emlékkönyvtára, a néprajzi gyűjtemény és a református templom festett famennyezete szellemi értékeinkben táplált. Nem szívesen indultunk tovább, de kárpótlásul igazi népmesei befejezést láttunk: a maconkai vízben megkettőzött vöröslő naplementét.

Tanulmányi kirándulásunk utolsó állomásaként Mátraverebély─Szentkútra, a Mária-kegyhelyhez látogattunk el. Buszos utunkat a lemenő nap élénk színei aranyozták be. Mire megérkezünk, már leszállt az őszi köd. A kései érkezésre tekintettel szabadon lehetett választani, ki mit néz meg szívesen, bejön-e a templomba, vagy sétál egyet a keresztút felé. Többünk számára is örömteli meglepetésként hatott, hogy a helyi ferences testvér éppen érkezésünkkor kezdte meg, és invitált bennünket is a vesperás elimádkozásához, miközben Szentségimádáson is részt vehettünk.  Így valóban lelkileg is feltöltődhettünk az este, és a szent kúthoz is ellátogatva élményekkel gazdagon szedelőzködhettünk össze az előttünk álló vagy kétórányi buszúthoz.

Hálásan köszönjük Sályiné Pásztor Judit és Tompa Zsófia tanárnőnek a lelkiekben és látnivalókban is gazdag őszi közös kirándulás megszervezését, és Szőke-Milinte Enikő tanárnőnek, hogy mindennek a fedezetét állta számunkra a Tanárképző Tanszék. Reméljük, hogy nekünk és a leendő tanár szakosoknak is lesz még része hasonló közös kikapcsolódásokban, mert ezek valóban olyan élmények, amelyek egy életen át elkísérhetnek bennünket.

Máriáss Anna─Medgyessy Zsófia─Varga-Csikász Csenge

x