Burchard-Bélaváry kiállítás a Iohanneumban 2018. március 5.

A Magyarországi Montessori Egyesület és a PPKE BTK szervezésében március 1-én 14.00 órakor Esztergomban a Iohanneum dísztermében gazdag programmal egybekötött vándorkiállítás nyílt Burchard-Bélaváry Erzsébet 120. születésnapja alkalmából,

aki a hazai Montessori-módszer első követője, az első magyarországi Montessori óvoda megalapítója volt.

A műsor stílusosan a Szent Erzsébet Óvoda két növendékének szavalatával kezdődött, majd Nábrádiné Dr. Jurasek Ibolya, az Óvó- és Tanítóképző Tanszék vezetője mondott köszöntő beszédet.
Ezt követően Stefán Mariann, a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke előadásában ismertette az 1992-ben létrejött Egyesület megalakulásának előzményeit, szerteágazó tevékenységét, feladatait és célkitűzéseit. Megtudhattuk, hogy 1998 óta akkreditált tanfolyamon oktatják a módszer iránt érdeklődő pedagógusokat, szakmai kérdésekben véleményt nyilvánítanak, tájékoztató anyagokat készítenek és terjesztenek, valamint a Montessori Műhely című szakfolyóirat létrehívásával is hozzájárulnak Maria Montessori napjainkban rendkívül népszerű pedagógiai filozófiájának még szélesebb körben való megismertetéséhez.
Majd Dr. Szeri Istvánné, mesteroktató, a SZTE JGYPK Tanító- és Óvóképző Intézet munkatársa tartott gazdagon illusztrált, élvezetes, a kiállítás anyagát követő előadást Burchard-Bélaváry Erzsébet életéről és munkásságáról, aki tanítói oklevelének megszerzését követően Hollandiában tanulmányozta az új pedagógiai módszert és kötött barátságot Maria Montessorival, az olasz orvosnővel és pedagógussal. A gyermek feltétlen tiszteletén alapuló nevelési módszert követve alapította meg Budapesten 1927-ben első magánóvodáját, majd 1928-ban magán elemi iskoláját is. A megváltozott társadalmi-politikai rendszerben is szükség volt szaktudására, 1962-ben történt nyugdíjba vonulásáig különféle oktatási intézményekben dolgozott, társadalmi tevékenységet vállalt, és rendszeresen publikált. Tanácsadóként később is aktívan részt vett a pedagógiai munka korszerűsítésében, megújításában az 1987-ben bekövetkezett haláláig.
A műsort Győri Jázmin óvodapedagógus hallgató zárta Burchard-Bélaváry Erzsébet A gazdag kovács története című meséjének előadásával. Ezután kötetlen beszélgetés keretében a MME különféle kiadványait ismerhették meg és vihették haza a hallgatókból és gyakorló pedagógusokból álló közönség tagjai.

A kiállítás március végéig ingyenesen megtekinthető előzetes bejelentkezés alapján.

x