Német Nemzetiségi Nap Csolnokon 2019. november 19.

A német nemzetiségi tanító és óvodapedagógus szakirányú továbbképzési szak hallgatóival a német nemzetiségi napot az Esztergomtól 15 km-re fekvő Csolnok faluban töltöttük.

Reggel az óvoda életébe nyerhettünk betekintést. Öröm volt látni, hogy milyen ügyesen és örömmel vettek részt a gyerekek a kizárólag német nyelven folyó foglalkozáson. Az általános iskolában folytattuk a napot, ahol először az iskola igazgatójával, helyettesével és német tanáraival beszélgettünk, majd egy számjegyeket változatos módon gyakoroltató német órát láthattunk. A júniusban átadott, nyolc állomásból álló német nemzetiségi tanösvény bejárásával folytattuk a programot. Ezután felsétáltunk a német tájházba, ott megismerkedhettünk az egykori berendezési és használati tárgyakkal, a régi életmóddal.
Ez a nap remek lehetőséget nyújtott arra, hogy egyrészt teljes képet kapjunk Csolnok történelméről, nyelvjárásáról, hagyományairól, érdekességeiről, másrészt a hallgatók elméleti ismeretei kiegészülhessenek hasznos gyakorlati tapasztalatokkal.

x