Tehetséggondozás 3 lépésben 2015. december 4.

2015. novemberében három pénteken telt meg a PPKE BTK esztergomi képzési helyszínén a Díszterem a tehetséggondozás iránt érdeklődő tanítókkal és óvópedagógusokkal.

Az első alkalommal Berecz Árpádné, a TTKI oktatója tartott elméleti előadást az esélyteremtésről és a fejlesztési lehetőségekről, illetve röviden bemutatta az Eötvös Programot. Majd Juhászné Völcsek Mária Intézményvezető tartott vetítéssel egybekötött előadást az Ózdi Sajóvárkonyi-Táblai Összevont Óvodában folyó tehetséggondozásról, zenei nevelésről. Utána Horváthné Valkó Szilvia tanító, tréner, és Bárczi Dóra tanító a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola Óvoda és Szakképző Iskolában folytatott tehetséggondozást mutatta be. Délután gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők a fejlesztési projekteket, a mérés és értékelési rendszert.

 A második alkalommal Szvathné Szalai Márta, a PPKE BTK oktatója tartott elméleti előadást a tehetséggondozás aktuális lehetőségeiről, ismertetve a tehetséggondozás jogszabályi kereteit, illetve a Nemzeti Tehetség Program jogszabályi hátterét. Az előadás második részében az előadó a tehetség fogalmáról, tehetség korai jeleiről, korai tehetséggondozásról beszélt. A konferencia második napjának délutánján Kovács Lajos Bonis Bona díjas pedagógus gyakorlati példákkal illusztrálta a tehetséggondozást a résztvevők között.

A harmadik előadás Demeter Lázár Katalin fejlesztő-, tehetségfejlesztő, drámapedagógus (Tehetségpont) tolmácsolásában a Tehetséggondozás konkrét módszerei és gyakorlati alkalmazásának lehetőségei címmel került megtartásra. Előadásában beszélt a tehetség fogalmáról, a Renzulli modellről, a Kreativitás/Motiváció/Feladat iránti elkötelezettségről, beszélt a különböző korosztályokban megjelenő tehetségekről és azok szűréséről, valamint a kreatív viselkedéshez szükséges képességek fejlesztéséről és módszereiről is. Előadását játékos feladatokkal tette színesebbé. A harmadik előadásnap délutánján Pivók Lászlóné Gajdár Klára óvodai szaktanácsadó a Tehetség-felismerés és gondozás jó gyakorlatai az óvodában címmel tartott előadást. Kiemelte előadásában az óvoda esélyteremtő, hátránycsökkentő szerepét az iskolára való alkalmasság alakulásában, alakításában. Beszélt a különleges bánásmódot igénylő gyermekekről, és a Tehetségpontok lelőhelyeiről.

A továbbképzés elvégzését igazoló tanúsítványokat Dr. Nemei Attila László tanulmányi dékánhelyettes úr adta át ünnepélyes keretek között. Néhány fotó a továbbképzési napokról.

Fényképek →

x