Térségi Tanévnyitó Konferencia Esztergomban 2017. augusztus 24.

Augusztus 23-án immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szervezésében a nagy érdeklődésre számot tartó Térségi tanévnyitó konferencia a Iohanneum épületében Esztergomban.

Dr. Fodor György dékáni köszöntője és Dr. Szőke-Milinte Enikő, a Vitéz János Tanárképző Központ vezetőjének ünnepi szavai után Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a 2017/18-as tanév feladatait ismertette. Előadásában kitért az oktatási intézmények és az OH közötti kapcsolat egyszerűsödésére, mely a KIR (központi informatikai rendszer) működésének köszönhető. Beszélt az országos kompetenciamérés rendszerének továbbfejlesztéséről, a PISA tartalmi változásairól, az intézményi és intézményvezetői ellenőrzésekről is.
Majd a Pedagógiai Oktatási Központ feladatairól hallhatott érdekes előadást a nagyszámú közönség Némethné Fülöp Teréziától, a Győri Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetőjétől. Ezen központok 2015 óta léteznek, a győri egységhez tartozik Komárom-Esztergom megye is, 502 intézményben több mint 12 ezer pedagógusnak adnak segítséget az egységes szemlélet, módszerek és eszközök jegyében. Céljuk az intézményi igények éves felmérése, az igények és a rendelkezésre álló kapacitás összehangolása. Feladataik az értékelés, a szaktanácsadás, a továbbképzések, önképzések szervezése. Kiemelt feladat a korai iskolaelhagyók számának 10% alá csökkentése.
Majd a tanácskozás szekciókban folytatódott, Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet főosztályvezető-helyettese Megújuló pedagógiai-szakmai szolgáltatások címmel ismertette az intézet igen gazdag és változatos továbbképzési kínálatát, amely a több mint 300 katolikus oktatási intézmény munkatársa és minden más intézmény pedagógusai számára is elérhető.
Az óvodai szekcióban Dr. Szent-Gály Viola, az Oktatási Hivatal munkatársa, a Kisgyermekkori nevelés támogatása kiemelt európai uniós projekt témavezetője tartott előadást A nevelési év feladatai és fejlesztési lehetőségei az óvodai nevelésben címmel.
Reméljük a résztvevők hasznos ismeretekkel gazdagodtak a tanévnyitó konferencia előadási során!

x