Könyvtári katalógus és személyi bibliográfiakezelő 2020. június 8.

Újrahasznosítható adatok

Infomratikai fejlesztésnek köszönhetően, megvalósult a Huntéka - más néven Qulto - könyvtári online katalógusunk és a Zotero elnevezésű bibliográfiakezelő alkalmazás összehagolása. Mind a találati listából mind az egyes tételek részletes megjelenítésből egyetlen gombnyomásra be lehet emelni a tételt a Zorero listájába.

 Alapesetben a könyvtári katalógust a könyvek, dokumentumok keresésére használjuk. Például olyan kérdések megválaszolására, mint

  • Megvan-e egy bizonyos mű a könyvtárban?
  • Hol van, hol találom meg?

 

Szemináriumi és szakdolgozatok,  és minden tudományos dolgozat fontos apparátusa a hivatkozott szakirodalom. Több bibliográfiakezelő, irodalomgyűjtő- és jegyzetelő alkalmazás ismert, ezek sokat tudnak segíteni az aprólékos munkában, egységes formában adják vissza az adatokat, alkalmasak címkézésre, jegyzetek rögzítésére, kiváltják a papír-alapú "cédulázást".

A Zotero böngészőre telepíthető kiegészítő alkalmazás. A Huntéka-adatok a telepítést követően egyetlen kattintással átvehetők a személyi könyvtárba. A kiegészítő további funkcióit is érdemes megismern és alkalmazni.

A Zotero letölthet innen: link

Hasonló alkalmazások: Reference Management Software (Wikipedia)

PPKE BTK könyvtári katalógus - Huntéka

x