Nyílt hozzáférésű publikálás 2020 2020. szeptember 30.

Cikk-közlés megjelentetési költségek nélkül nemzetközi és hazai tudományos folyóiratokban

Szerzőinknek díjmentes OA-publikálás

EISZ Open-Access megállapodások 

Bővebben: Nyílt hozzáférésű publikálás
(PPKE Tudományszervezés)

A felhasználók  az interneten korlátozás nélkül elérhetik a nyílt hozzáférésű cikkeket, melyek közzétételéért a tudományos kiadók rendszerint díjat számolnak fel.

Egyes előfietett adatbázisaink szerződései a díjak fedezetét is magukban foglalják, így külön költség nélkül van lehetőség publikálni az itt felsorolt kiadók meghatározott folyóirataiban.

2020-ban APC-díj-mentesen jelenhetnek meg PPKE affiliációval rendelkező szerzők közleményei:

1) Akadémiai Kiadó

 Közlére elfogadott cikk levelező szerzősége esetén, Egyetemünk szerzői automatkusan OA-közlésre jogosultak a kijelölt folyóiratoknál. A támogatott cikkek száma nem korlátozott.

Fogadó folyóiratok

2) Cambridge UP Journals

 

További felvilágosítást kérhet a tudományszervezési referenstől (Dudás Anikó).

 

Mi a nyílt hozzáférésű  közlés (Open Access - OA-publikálás)?

Az olvasónak nem kell fizetnie a dokumentumért, sem a hozzáférésért; a tudományos kiadásban közreadott mű - jellemzően szakcikk - a megjelenése pillanatától szabadon elérhető az interneten. Az open access akadálytalan hozzáférést biztosít a világhálón, így a föld bármely táján vásárlás, előfizetés nélkül el lehet érni a teljes szöveges, hivatásos kiadónál megjelent közleményt. A közzétételi mód növeli a kutatási eredmények  láthatóságát, felgyorsítja a tudományos kommunikációt, nagyobb esélyt teremt a szerző érvényesülésének, teret enged a kutatási eredmények disszeminációjának.

A rangos tudományos kiadók az OA-licencért úgynevezett Article Processing Charge (APC) megjelentetési költséget számolnak fel. Az EISZ felhasználói kör tagjaként, intézményünk is kedvezményezettje az előfizetett adatbázisokhoz kapcsolt publikálási támogatásnak. A taginzétmények szerzői így neves kiadóknál, a kutatókra háruló külön költésgek nélkül kérhetik a benyújtott és elfogadott cikk megjelentetését, Open Access licenc alatt.

x