A csönd szerepe a modern ír irodalomban 2017. május 19.

Csönd a modern ír irodalomban (Silence in modern Irish Literature) címmel jelent meg 2017 áprilisában a Brill-Rodopi kiadó gondozásában egy tudományos esszégyűjtemény egyetemünk Angol-Amerikai Intézetének oktatója, Dr. Michael McAteer szerkesztésében.

Az egyes fejezetek az ír irodalom nagyjainak (mint W.B. Yeats, James Joyce, Elizabeth Bowen, Flann O’Brien, Kate O’Brien, Samuel Beckett, Roddy Doyle és  Brian Friel) verseiben, regényeiben és drámáiban vizsgálja a csönd szerepét.

Michael McAteer W.B. Yeatsről készült fejezete különösen izgalmas lehet a magyar olvasók számára, hiszen az 1848-as forradalomról készült How Ferencz Renyi Kept Silent (Hogyan hallgatott Rényi Ferenc) című korai művét elemzi benne. A csönd témaköre a modern ír irodalomban négy megközelítésben jelenik meg: 1) A csönd pszichológiája, 2) A csönd etikája, 3) A csönd helyei, 4) A csönd szellemei.

A fejezetek több nemzet irodalmáraitól származnak; Írországból, Észak-Írországból, Angliából, Franciaországból, Németországból, Szerbiából és hazánkból. A közreműködők között van Dr. Pellérdi Márta, az Angol-Amerikai Intézet oktatója, kinek művében Ivan Turgenyev a csönd motívumának George Moore novellistára tett hatását vitatja meg.

Nem minden előzmény nélkül való ez a szerkesztett kötet. 2014 júniusában McAteer professzor egy két napos konferenciát szervezett a Sophianumban, hogy egy új irányt mutasson az Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszéke Ír Tanulmányok és Modern Kultúra specializációjában. A konferencia fő támogatói az Írországi Nagykövetség és az Irish-Hungarian Business Circle (Ír-Magyar Kereskedelmi Kör) voltak. A programok között volt a Silence (ír-német koprodukció, 2012) című film vetítése a Toldi moziban, melyet a dublini székhelyű Irish Film Institute and Culture (Ír Film és Kulturintézet) szponzorált. Egy különleges zenei előadás is helyet kapott a programban Rákóczy Anna fuvolistának köszönhetően. A szervezésben Dr. McAteer mellett Tátrai Kriszta segédkezett a Dékáni Hivatal részéről, illetve Zsuzsanna Balázs, Bálázs Béri, Katalin Tekán, Ágnes Koncz, Krisztina Koncz, Dorottya Lányi és Angéla Sallai hallgatók. 

x