Egyetemünk díszdoktorrá avatta John Lukacs professzort 2009. június 11.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara John Lukács történész professzornak tudományos munkássága elismeréséül a Doctor honoris causa kitüntető címet adományozta.

John Lukács korunk egyik legismertebb történésze Magyarországon született 1924-ben. Miután elvégezte a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakát, a tanulmányokat 1946-ban a Cambridge-i Egyetemen folytatta.

 

 

 

 

 

 

 

1946-ban az USA-ba emigrált, s ott kezdett tanítani. 1947–1994 között a Chestnut Hill College történelem tanszékén tanít, ahol 1974-ig tanszékvezető. Vendégprofesszorként tanított a Columbián, Princetonban és a Johns Hopkinson, valamint az ELTE-n, a Corvinuson és a Közép-európai Egyetemen (CEU) is tartott előadásokat. Lukács János professzor a 2000-ben újraalapított Corvin-lánc birtokosa, az amerikai katolikus történészek szövetségének volt elnöke.

Több mint négyszáz közlemény szerzője, Több mint 20 könyvet írt, a legtöbbet több nyelvre, így magyarra is lefordították. Fő kutatási területe a II. világháború története. Számos történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált.

forrás: Magyar Kurír

x