Európa-dilemmák, keresztény horizontok 2019. március 29.

A Magyar Pax Romana tanulmányi napja a PPKE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet Vallás-Média-Nyilvánosság Kutatócsoportjával közösen 2019. március 30-án szombaton.

Helyszín: PPKE BTK, Sophianum (1088 Bp., Mikszáth Kálmán tér 1.)

Program

  • Előadások: 10.00–12.30
  • Az előadások után kerül sor a Pax Romana közgyűlésére


Előadók

  • Martonyi János jogász, professzor emeritus, volt külügyminiszter:
    Identitás és jog az európai integrációban
  • Gájer László teológus, egyetemi tanár (PPKE Hittudományi Kar):
    A pápák Európa-képe – II. János Páltól Ferenc pápáig
  • Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár (PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar): Társadalmi trendek Európában

Az előadásokat beszélgetés követi, amelyet Farkas Beáta közgazdász, egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem), a MPR alelnöke vezet.

Európa és az Európai Unió mélyreható átalakuláson megy át, jelenleg éppen az egyik legnagyobb politikai-gazdasági súlyú tagjának kiválásáról folynak a tárgyalások, azaz a Brexitről. Számos alapértéke bizonytalanná vált a köztudatban, a tudományos és politikai diskurzusban egyaránt. A menekültválság felerősítette és érzékelhetőbbé tette az elnyúló metamorfózist. Gyakran már megfeledkezünk arról, hogy az elmúlt évtizedekben az integráció olyan békés fejlődési keret adott Európának, ami példátlan a kontinens történetében.

A folyamatos gazdasági-politikai válságkezelés mellett alig vagy roppant felületesen, pillanatnyi politikai szempontokat követve esik szó azokról a mélyebb kulturális gyökerekről, amelyek minket, európaiakat összekötnek. A kereszténység és az európai civilizáció szétválaszthatatlan fejlődése miatt keresztény értelmiségiekként elsődleges feladatunk, hogy szembenézzünk azzal, mi is az az európai tradíció, ami kötelez bennünket, és a jelenlegi kritikus helyzetben mivel tudunk hozzájárulni az európai integráció jövőjét biztosító megoldásokhoz. Meggyőződésünk, hogy a politikai-gazdasági tervek nem működnek, ha nincs mögöttük a társadalmi együttélés alapjait érintő kérdésekben értékközösség, közös európai identitás.

Nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!

x