John Lukacs előadásai Magyarországon 2013. május 22.

Az előzetes várakozásokat jóval meghaladó érdeklődés mellett került sor John Lukacs magyar származású amerikai történész búcsúelőadásaira.

A 90. évében járó professzor előadásait május 21-én a Sophianumban és május 22-én a Gólyavárban 400, illetve 500 érdeklődő hallgatta meg. Köztük legnagyobb arányban az egyetemi hallgatók voltak, de minden korosztály képviseltette magát. A három közreműködő egyetem – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem – közös szervezésében létrejött rendezvény Magyarország nagy történelmi problémáival foglalkozott, témái a kiegyezés utáni korszak, valamint a két világháború kora és következményei voltak. Az előadások valódi szellemi élményt nyújtottak a közönségnek, s utánuk kérdésekre is válaszolt John Lukács. A hosszan tartó tapssal történő ünneplést követően a szerző még dedikálta a 20 magyarul megjelent könyvét.

A Corvin-lánccal kitüntetett tudós – aki a PPKE díszdoktora is – a héten még több találkozón vesz részt hazánkban, mielőtt visszatér az Egyesült Államokba.

 

Nyugat-Kelet – Kiegyezés kora, 2013.05.21., PPKE BTK, Sophianum

 

A két világháború és következményeinek magyar katasztrófájáról, 2013.05.22., ELTE, Gólyavár

 További fényképek →

x