Esztergom – Pinceprogram

Fényképek →

Régészeti Tanszékünk esztergomi kutatási programjához kapcsolódóan lelkes szakdolgozónk, Virágh Levente szervezésében március végén több középkori, vagy feltételezhetően középkori pince felmérésére, bemérésére került sor. A felmérésben a Tanszék hallgatói mellett értékes segítséget nyújtottak a BME Építészmérnöki Karának hallgatói is. Az elkészült dokumentációk geodéziai bemérését a Régészeti Térinfomatikai Laboratórium végezte el.

A felmért pincék közül a legjelentősebb a Vármúzeum kőtárából nyíló, sziklába vájt borospince, melynek lépcsői, a hordók csúsztatására szolgáló rámpája, valamint a csörlőszerkezet gerendafészkei ma is megfigyelhetők. Horváth István tanár úr szerint a pincét a vár bővítése, az Árpád-kori kőbánya teraszának beépítése után vájták a sziklába, valamikor a 14–15. század fordulóján.

A volt zsinagóga környékén, a középkori királyi város és az egykori Szent Tamás falu közé eső területen is lehetőségünk nyílt néhány, feltehetőleg a korábbi szőlőskertekhez tartozó borospince felmérésére. Ezek középkori eredete kétségesebb, de dokumentálásuk a régi Esztergom topográfiájával kapcsolatos ismereteinket jól kiegészítheti.

Köszönettel tartozunk együttműködő partnerünknek, az esztergomi Balassa Bálint Múzeumnak, Horváth Istvánnak, a Balassa Múzeum címzetes igazgatójának, az Esztergomi Vármúzeum dolgozóinak, hogy munkánkat lehetővé tették és segítették, a PPKE VJK kollégiumának a hallgatók elszállásolásáért, és nem utolsó sorban minden építész- és régészhallgatónak a munkájáért.

x