Megkezdheti négy évre szóló kutatását a Pszichológiai Kutatólaboratórium 2020. szeptember 4.

Sikeresen bírálta el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal karunk Pszichológiai Kutatólaboratóriumának pályázatát, így megkezdődhet a kutatás a következő témában: Agykérgi funkcionális kapcsolatok érése serdülőknél a csontkor függvényében.

A most kezdődő és 2024-ig tartó kutatás vezetője Dr. Kovács Ilona, karunk egyetemi tanára, az MTA levelező tagja.

„A korai gyerekkor mellett a serdülőkort is olyan szenzitív periódusnak tekintjük, amikor az agy nyitottá válik tapasztalatok számára, és egyben nagyon sérülékeny is. Amennyiben szeretnénk, hogy gyerekeink egészséges, tehetséges felnőttekké váljanak, elengedhetetlen, hogy pontosan értsük ennek a fontos fejlődési állomásnak a meghatározó tényezőit. Ugyanakkor a mai tudomány legalább annyira keveset ért a kamaszok viselkedéséből, mint a legtöbb szülő! Nem tudjuk például, hogy mennyire határozza meg a kognitív fejlődést a pubertáskori hormonok megjelenése, illetve maga az élettapasztalat. Általában az életkor függvényében vizsgáljuk a fejlődést, pedig tudott, hogy a hormonális változásokhoz köthető biológiai érettség időpontjában jelentős egyéni különbségek vannak. Nem ismert, hogy egy adott képesség fejlődése inkább a hormonális változásokhoz és azok időzítéséhez, vagy pedig az évek számához, az életkorhoz köthető-e” – vázolta fel a kutatás területét a professzor asszony.

A munkában új módszert terveznek használni, ami a fenti kérdésekre választ adhat. Szét fogják választani az ember serdülőkori fejlődésében szerepet játszó biológiai és tapasztalatfüggő tényezőket, méghozzá úgy, hogy először egy nagyszámú minta biológiai életkorát határozzák meg, s az eltérő biológiai érettségű és életkorú személyek teljesítményét vizsgálják. Az érettség és az életkor szétválasztása mentén végzett vizsgálataikkal szeretnék megadni a hiányzó válaszokat a kamaszkori agykérgi és kognitív fejlődéssel kapcsolatos kérdésekre.

Az OTKA kutatási témapályázaton 667 projektjavaslatot nyújtottak be összesen 24,45 milliárd forintnyi támogatási igénnyel, és a pályázaton 164 projekt számára csaknem 6,1 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A nyertes pázmányos pályázat csaknem 48 millió forint támogatásban részesült, ami a sikeres projektek között a legmagasabb elnyerhető támogatási összegek között szerepel.

A kutatásról bővebben a kutatólaboratórium honlapján lehet olvasni. A kutatás résztvevői: Dr. Bunford Nóra, Dr. Gerván Patrícia, Dr. Gombos Ferenc, Dr. Berencsi Andrea, Utczás Katinka, Pótári Adrián

x