Migráció a történelemben 2015. október 26.

Migráció a történelemben címmel tartott nagy érdeklődés mellett kerekasztal-beszélgetést a Kubinyi András Történész Műhely 2015. október 20-án az Egyetem piliscsabai campusán.

A rendezvényen Rácz György (Medievisztika Tanszék) moderálásával Forgó András (Újkori Történeti Tanszék), Kőszeghy Miklós (Ókortörténeti Tanszék) és Tüske László (Keleti Intézet) fejtette ki a véleményét. A beszélgetést két nagy téma uralta; a történelem nagy migrációs hullámainak jellegzetességei, valamint az asszimiláció kérdése. Így az ókorban lezajló tengeri népek vándorlásától kezdve a kunok középkori letelepítésén és az újkori sváb betelepülőkön át a múlt századi török vendégmunkásokig és a napjainkban zajló migrációs hullámig számtalan témát érintve mutatták be a kérdéskör legfontosabb jellemzőit. A közönség soraiból is több kérdés érkezett, így sok más mellett szóba került a vallásközi párbeszéd, az Imre hercegnek írt Intelmek értelmezésének kérdése és a muszlim és keresztény emberek közti házasság is.

A két órás beszélgetés konklúziójaként azt állapították meg, hogy az európai társadalmak jelenleg nagyon keveset tudnak az iszlám élet történelméről és jellegéről. Éppen ezért feltétlenül szükséges lenne az iskolákban és leginkább az egyetemeken széleskörű lehetőséget biztosítani arra, hogy az európai fiatalok minél jobban megértsék e számukra nagyrészt ismeretlen civilizációt, s ebben a Katolikus Egyetem példát tudna mutatni.

Kanász Viktor

x