Mobilitási lehetőség az újlatinosoknak is 2021. szeptember 2.

FISH Network: a romanisztika hálózata

Két napos találkozót tartott Karunkon a CEEPUS Közép- és Kelet-európai egyetemi mobilitást segítő programon belül alakult FISH Network, amely a térség újlatin nyelvekkel foglalkozó egyetemi tanszékeit fogja össze.

A FISH (a French, Italian, Spanish szavakból) Network koordinátori találkozó résztvevői a járványhelyzet és az online oktatás tanulságait, illetve az oktatók és hallgatók a tagegyetemek közötti mobilitási lehetőségeit beszélték meg. Ennek keretében az egyetemi oktatók saját tanszékük, intézetük képzéseit részletezték. A hálózat 13 éve működik, vezető koordinátora pedig a Pázmány BTK Klasszikus és Újlatin Nyelvek Intézete.

„Az együttműködés nagyon hasonlít az Erasmus egyetemi mobilitási programhoz azzal a különbséggel, hogy az itt részt vevő partnerintézmények doktoranduszokat is fogadnak egymás egyetemeiről. A CEEPUS-együttműködésen belül a FISH eddig több doktori szemináriumot rendezett, illetve három éve épp Budapesten volt egy újlatinosok számára megtartott nyári egyetem” – részletezte a munkát Ádám Anikó, a Klasszikus és Újlatin Nyelvek Intézetének vezetője. 

A FISH Network alapító tagjai a brünni, a pozsonyi, a graz-i, a ljubljanai és a zágrábi egyetem volt a Pázmány BTK oldalán, és később csatlakozott a krakkói Jagelló Egyetem, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem valamint az Újvidéki Egyetem. Legújabb tagként érkezett idén a Zadari Egyetem.

A találkozó résztvevői többségében online jelentkeztek be, de Erdélyből és a Vajdaságból egy-egy oktató személyesen vett részt. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának romanisztikai tanszékét Cristiana Papahagi képviselte, aki elmondta, a COVID-időszak a kolozsvári oktatóknak a kihívás mellett az újítások bevezetésének lehetőségét és kipróbálását is jelentette. A nyelvoktatás azonban különös nehézségekbe ütközött a személyes kommunikálás hiánya miatt, viszont sok multimédiás lehetőséget be tudtak vezetni. Mint mondta, esetükben inkább az oktatók mobilitási lehetőségét jelenti a FISH Network.

Az Újvidéki Egyetem még új tag az együttműködésben, így oktatói vagy hallgatói mobilitásról esetükben még nem beszélhetünk, de Ivana Vilić FISH Network koordinátor úgy véli, Budapest jó választás lehet a vajdasági universitas számára a kulturális azonosságok vagy épp a kisebb távolság miatt. 

x