Sikeres tavaszi PSZE-szemeszter 2021. június 2.

Négyszáznál is több hallgató vett részt a hat kurzuson

Befejeződött a 2014 óta minden tanévben megrendezett, az ismeretterjesztést az idősebb korosztály számára kínáló Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) első, teljes egészében online szemesztere. A pandémia miatt online formára váltott PSZE hat kurzusára (művészettörténet, pszichológia, történelem, irodalomtörténet, filmtörténet, interdiszciplináris kurzus) több mint 400 hallgató iratkozott be. Ez a létszám alacsonyabb volt, mint a korábbi, jelenléti kurzusoknál, azonban örvendes meglepetésként ez a létszámcsökkenés csekély volt. Tapasztalataink szerint a szenior korosztály nagyobb része jól használja a netet, és tájékozott a digitális világban.

Témáink a következők voltak:
A Mediterráneum nagy korszakai, Képzőművészeti kalandozások Bécsben, A játék, A Seoltól a Walhalláig – vallási és túlvilág-képzetek útvesztőjében,
„Sodrásban" – A magyar film története a kezdetektől napjainkig, Járvány az irodalomban.

Az online formára váltás az új helyzetek rugalmas kezelését igényelte a Pázmány BTK-tól, a szervezőktől, az oktatóktól és a hallgatóktól is. A technikai problémák elhárítását a szervezők sikeresen oldották meg, folyamatos figyelmükkel és jelenlétükkel segítették az előadókat a felvételek elkészítésében, az online élő közvetítések lebonyolításában, a hallgatókat pedig azok fogadásában. A Zoom-alkalmazás használatára külön oktatóvideó készült, amelyet a kurzus kezdete előtt a beiratkozottak ötöde hívott segítségül.

Idézzük egy lelkes hallgatónkat, aki nagy valószínűséggel ősszel is velünk fog tartani: „Köszönöm a kurzusokon hallgatott-nézett előadásokat, az előadók és minden közreműködő munkáját! Túlzás nélkül mondom, hogy életmentő volt a nagy bezártságban újdonságokat hallani, színvonalas tudományt magamba szívni, ismereteket rendszerezni. Nagyszerű ötlet az online oktatás! Szívesen lennék hallgató a következő szemeszterben is!"

Az online forma pozitív változást is hozott, új lehetőségeket is teremtett. A hallgatók táborában megjelentek a távolabbi vidéki városok, települések lakói is, sőt hűséges külföldi követőkre is találtunk. A PSZE határai egyértelműen kibővültek.

„A kurzusok végén szokásunk szerint felmértük a hallgatói elégedettséget, valamint kikértük hallgatóink véleményét, javaslatait. E véleményeket figyelembe véve kezdjük előkészíteni az őszi szemeszterünket. Bízunk abban, hogy jelenléti és online formában is indíthatunk kurzusokat, s ezeken ismét üdvözölhetjük régi hallgatóinkat és számíthatunk új hallgatókra is" – mondta Törökné Radnai Ágnes, a PSZE kuratóriumának tagja, az előadássorozat kezdeményezője.

Bővebben a PSZE-ről →

Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy időben értesüljön a beiratkozásról!

x