Az erkölcsi érvelés módszerei

szeminárium, BONET00700

 

2020. ősz

 

KURZUSLEÍRÁS

 

A bevezető jellegű kurzus célja az erkölcsfilozófia legfontosabb fogalmainak, összefüggéseinek, problémáinak és irányzatainak megismerése.

 

Oktató: Hankovszky Tamás (hankovszky@btk.ppke.hu)

Időpont: csütörtök 12.30 – 14.00

Hely: Anselmianum 008

 

Munkamódszer

A szeminárium a hallgatók aktivitására épülő oktatási forma. Az órák a résztvevők tanári irányítással folyó beszélgetéseként valósulnak meg, mert ez hatékonyabbnak ígérkezik, mint a hallgatói referátumokra épülő szeminárium. Így a foglalkozások látogatása és a csapatmunka elengedhetetlen.

 

Követelmények

A hallgatók a félév végén aláírást és gyakorlati jegyet kaphatnak. A foglalkozásokon való aktív részvétel mindegyiknek feltétele. A gyakorlati jegyet két rövid dolgozat és az órai munka határozzák meg. Ha ezek közül bármelyik elégtelen, a félév végi jegy is elégtelen.

Hiányzás A szemináriumokon a részvétel kötelező. A maximális hiányzási lehetőség 4x45 perc. Ennél több hiányzás esetén a kurzusra nem jár aláírás (így jegy sem). „Igazolt” és „igazolatlan” hiányzás között nincs különbség.

Rövid-dolgozat A félév során két alkalommal rövid dolgozatot kell leadni.

Téma: A félév eleje, illetve az előző dolgozat leadása óta az órán tárgyalt valamelyik etikai probléma. A dolgozat foglaljon állást a problémában, és argumentatív módon, a legfontosabb ellenérvekre is tekintettel indokolja meg az állásfoglalását.

Leadási határidő (kinyomtatva és elektronikusan is be kell adni):

elektronikusan: 03.18. illetve 05. 06. 20.00 óra (hankovszky@btk.ppke.hu)

és

kinyomtatva: 03.19. illetve 05. 07., az órán

A határidő után leadott dolgozatok elégtelennek számítanak.

Formai követelmények: Terjedelme szóközökkel együtt minimum 5700, maximum 6000 karakter (kb. két oldal) legyen! A szöveg legyen folytonos (tehát nem vázlatpontokból álló), szakirodalmi hivatkozásokat nem kell tartalmaznia.

A formailag nem megfelelő, (elektronikusan vagy nyomtatva) késve érkezett vagy a Word által is jelzett helyesírási hibákat tartalmazó dolgozatokat olvasatlanul elutasítom, és elégtelennek minősítem.

Környezetvédelmi ajánlások. A dolgozatokat lehetőség szerint kétoldalas nyomtatásban, címlap nélkül kérem. A dolgozatot ne tegye műanyag fóliába.