Konferencia-felhívás A határátlépés alakzatai az orosz és a lengyel irodalomban

2019.05.07.

Konferencia-felhívás

A határátlépés alakzatai az orosz és a lengyel irodalomban

Tudományos konferencia

Szervező: PPKE BTK Közép-Európa Intézet
Időpont: 2019. november 21-22.
Helyszín: Budapest, PPKE BTK Sophianum (Mikszáth tér 1.)

A konferencia nyelve: magyar

A kétnapos konferencia elsősorban a hazai szlavisztika műhelyeit kívánja megszólítani, célja, hogy a magyarországi kutatók számára alkalmat teremtsen az orosz és a lengyel irodalom legújabb olvasatainak, valamint a szláv irodalomtudomány aktuális kérdéseinek és kutatási perspektíváinak megvitatására. A határátlépést kulturális, nyelvi, műfaji és szemantikai szempontból közelítjük meg: úgy is, mint a saját és az idegen (szó, tér, nyelv, kultúra) kereszteződéseit az irodalmi művekben, a fordítás nehézségeit, a szöveghatárok átlépését (intertextuális és komparatisztikai vizsgálatot, a szöveg és a szövegen kívüli valóság viszonyát), s úgy is, mint poétikai problémákat, a műfaji határok feloldódását és új műfajok kialakulását, vizuális és verbális alakzatok ütközését, a szó és a szótlanság témáját. A határátlépés értelmezésünkben kiterjed továbbá az irodalmi diskurzusnak a politikai, a történelmi, a kulturális, a filozófiai, az antropológiai, a vallási és a szociológiai diskurzussal való keveredésére, valamint a klasszikus és a kortárs irodalom új olvasásmódjaira és metakritikai alakzataira (pl. posztkolonialista, antropológiai olvasatok).

A nem Budapestről érkezőknek szállást és útiköltséget biztosítunk. A konferencia anyagát elektronikus kiadványban szándékozunk megjelentetni. A konferenciára a kutatók mellett PhD-hallgatók jelentkezését is várjuk.

A jelentkezéseket 2019. szeptember 15-ig várjuk az előadás címének, az előadó nevének és intézményes megnevezésének, valamint az előadás rövid (150 szavas) összefoglalójának a megadásával a következő címek valamelyikére:

idegen-toll@t-online.hu
horvath.geza71@gmail.com

Pálfalvi Lajos

Horváth Géza

Budapest, 2019. május 1.

Események

04.
2024. márc.
BTK
"A Föld nem tud futni." Rendszerváltás vidéken
Sophianum 112
06.
2024. márc.
BTK
Középkori esték - Latinitas Hungarica
Danubianum 308
07.
2024. márc.
BTK
Egy különös tó – sajátélményű drámaóra óvodásoknak és kisiskolásoknak
Iohanneum 213.
08.
2024. márc.
BTK
Nemes Nagy Ágnes Olvasókör
Danubianum 315
12.
2024. márc.
BTK
Tanítók Napja
Iohanneum
13.
2024. márc.
BTK
Művészettörténeti konferencia
Sophianum 112
További események
Széchenyi 2020