2023 őszi szemeszter

MEGHIRDETETT KURZUSAINK:
 • A Mediterráneum nagy korszakai V.
  interdiszciplináris kurzus – online formában
  A múlt megidézése – ez is lehetne alcíme sorozatunk újabb évadának, amely ez alkalommal is kevésbé ismert témákat kínál a Mediterráneum tájain kalandozva.
  Tematika →
 • Örök antikvitás: a klasszikus művészet újjászületései a középkortól napjainkig
  művészettörténet kurzus – hibrid (jelenléti és online) formában
  Az európai művészet története bizonyos értelemben nem más, mint reneszánszok sorozata. A klasszikus ókor állandó vonatkoztatási pontot jelentett az azt követő évszázadok számára: emlékei mindenütt láthatóak voltak, mintaképül szolgáltak.
  Tematika →
 • Ki az elkövető? Mi a bűne?
  A detektívtörténet alakváltozatai a ponyvától a szépirodalomig III. rész
  irodalom kurzus – hibrid (jelenléti és online) formában
  Előadássorozatunkban a romantika korában népszerűvé váló műfaj történeti gyökereit, a szépirodalomhoz és a populáris irodalomhoz való kapcsolódási pontjait, legfontosabb tematikai és strukturális összetevőit (bűn és rejtély, bűnözők és nyomozók, a bűntényfelderítése, a lélektani indító okok vizsgálata stb.), fontos alműfajait (detektívregény, jogi krimi, politikai krimi, „kemény krimi" stb.) és legjelentősebb alkotóit vizsgáljuk meg. Nyomozzanak velünk!
  Tematika →
  Olvasmánylista →
 • A kereszténydemokrácia története
  történelem kurzus – hibrid (jelenléti és online) formában
  A kurzus az európai kereszténydemokrácia történetének bemutatására törekszik, a kezdetektől napjainkig, figyelembe véve az egyes politikai kultúrák sajátosságait, a különböző történelmi helyzeteket és kihívásokat. Kiemelt cél, hogy bemutassa az egyes sikeres pártokat, azok képviselőit és rámutasson arra: igaz-e, hogy a mai kereszténydemokrácia és a „régi vágású kereszténydemokrácia" között jelentős különbségek vannak?
  Tematika →


A kurzusok részletes tematikáit folyamatosan töltjük fel honlapunkra. Kérjük kísérje figyelemmel a frissülő információkat.

A jelentkezési, beiratkozási időszak szeptember 4-én indul.

A PSZE őszi szemesztere az interdiszciplináris kurzus első előadásával, 2023 szeptember 19-én kezdődik.


RÉSZLETES INFORMÁCIÓK A PSZE 2023 ŐSZI SZEMESZTERÉNEK KURZUSAIRA JELENTKEZŐK SZÁMÁRA →

 PSZE előadások kortalanul

Elindult a PSZE Youtube-csatornája, amelyet szeretettel ajánlunk figyelmükbe. Ezen a csatornán minden érdeklődő számára elérhető a Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) 2021 tavaszi szemesztere kurzusainak előadásaiból kiválasztott néhány előadás. A videókat a hallgatók visszajelzései illetve a kurzusvezetők és az előadók véleménye alapján válogattuk. A csatorna lehetőséget kínál szenior hallgatóinknak ezen előadások korlátlan számú visszanézésére, valamint ízelítőt adhat azoknak, akik most találkoznak először a PSZE tudományos ismeretterjesztő tevékenységével.

A csatornára való feliratkozáshoz a linkre lépve a jobb oldalon fent található Feliratkozás / Subscribe gombra kattintson.

Feliratkozás után minden újabb, ide felkerülő tartalmunkról értesülni fog.