„Az öregkor hivatás. Nem jött még el az ideje annak, hogy behúzzuk az evezőket a csónakba.”
Ferenc pápa

A Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) 2014 szeptemberben indult a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.  Indításának főbb céljai: a társadalmi felelősségvállalás jegyében nyitása az idős korosztály felé, illetve az élethosszig tartó tanulás elvét követve, keresztény szellemiségű tanulási, ismeretszerzési és találkozási lehetőség teremtése az idősebbek számára.

A PSZE sajátossága, hogy tudományáganként nyújt rendszerezett ismereteket egy-egy témakörben féléves kurzusok keretében. A tudományági kurzusok általában 11 előadást tartalmaznak, kivétel az interdiszciplináris (több tudományágat érintő) kurzus, amely 6 előadásból áll. Az előadások többségét a Pázmány oktatói, kutatói tartják.

 


 

A magyar őstörténet tudományos kutatása a régészet szemszögéből

A történelem iránt érdeklődő hallgatóink figyelmébe ajánljuk a PSZE újabb önálló tudományos előadását: „A magyar őstörténet tudományos kutatása a régészet szemszögéből” címmel.

Előadó: Dr. habil. Türk Attila (PPKE BTK, Régészettudományi Intézet, Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszék)

Időpont: 2024. május 14. kedd, 17.00-18.30

Helyszín: PPKE BTK Sophianum, 112-es előadóterem

Az előadás a PSZE minden hallgatója számára nyitott.  

A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációs űrlap itt érhető el.

A regisztráció határideje: május 13.

 


2024 tavaszi szemeszter

MEGHIRDETETT KURZUSAINK:
 • Germániától az NSZK-ig: építészet Európa közepén
  művészettörténet kurzus – jelenléti formában
  Az európai művészet egyik legfontosabb központi területe Németország.
  Elhelyezkedése révén környezetére, Észak- és Kelet-Közép-Európára nagy hatást gyakorolt, így tanulmányozása a hazai építészet szempontjából is meghatározó jelentőségű.
  Tematika →
 • Szép új világ? Utópiák és disztópiák az irodalomban
  irodalom kurzus – hibrid (jelenléti és online) formában
  Tematika →
 • A szerelem filozófiája
  filozófia kurzus – jelenléti formában
  A filozófia története során a szerelem ugyan nem tartozott a központi témák közé, ám a nagy gondolkodók mindegyikének volt róla mondanivalója. A félév során azon filozófusok szerelem-értelmezéseit tárgyaljuk, akik az átlagosnál többet foglalkoztak a témával.
  Tematika →


A kurzusok részletes tematikáit folyamatosan töltjük fel honlapunkra. Kérjük, kísérje figyelemmel a frissülő információkat.

A jelentkezési időszak: 2024. február 1-től február 19-én, 15.00-ig tart.

A PSZE tavaszi szemesztere a művészettörténet kurzus első előadásával, 2024 február 21-én kezdődik.

Részletes információk a PSZE 2024 tavaszi szemeszterének kurzusaira jelentkezők számára →

 

 PSZE előadások kortalanul

Elindult a PSZE Youtube-csatornája, amelyet szeretettel ajánlunk figyelmükbe. Ezen a csatornán minden érdeklődő számára elérhető a Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) 2021 tavaszi szemesztere kurzusainak előadásaiból kiválasztott néhány előadás. A videókat a hallgatók visszajelzései illetve a kurzusvezetők és az előadók véleménye alapján válogattuk. A csatorna lehetőséget kínál szenior hallgatóinknak ezen előadások korlátlan számú visszanézésére, valamint ízelítőt adhat azoknak, akik most találkoznak először a PSZE tudományos ismeretterjesztő tevékenységével.

A csatornára való feliratkozáshoz a linkre lépve a jobb oldalon fent található Feliratkozás / Subscribe gombra kattintson.

Feliratkozás után minden újabb, ide felkerülő tartalmunkról értesülni fog.