A PPKE BTK díszdoktora

Díszdoktorrá avatása: 2013. január 28.

Krzysztof Zanussi tekintélyes lengyel polgári család sarjaként született Varsóban. Kivételes tehetségű diák lévén, még nem volt 16 éves, amikor felvették a Varsói Egyetem fizika szakára. Miután hamar felismerte, hogy őt a fizika törvényeinél jobban érdekli maga az ember, előbb a világhírű fenomenológus, Roman Ingarden tanítványaként bölcseletet hallgatott Krakkóban, majd beiratkozott a Łodzi Filmművészeti Főiskolára, ahol mások mellett Andrzej Munk és Jerzy Bossak voltak a mesterei.

Első játékfilmjét, az 1969-ben készült Közjátékot mind a hazai mind a nemzetközi szakmai közvélemény elismeréssel fogadta, az alkotót pedig ettől fogva a fiatal lengyel film szellemi vezéregyéniségének tekintették.

Pályája kezdetén Zanussi diákokkal, tudósokkal, fiatal értelmiségiekkel népesítette be a vásznat, ők váltották fel a lengyel iskola reprezentáns alakját, a katonát.

Ezek a hősök igazságkereső szenvedéllyel, erkölcsi értékeket képviselve lépik át a felnőttkor határát, s bár küzdelmük jutalma rendszerint töviskoszorú, sorsuk beszédesen tükrözi azt, mivé lehetett az ember a múlt század második felének évtizedeiben.

Az elmúlt négy évtized alatt a rendező közel félszáz játék és televíziós filmet, továbbá számos rövid és dokumentumfilmet készített. Ezek között olyan jelentékeny műveket találunk, mint az Illumináció, a Védőszínek, a Spirál, a Konstans, az Imperatívusz, A gonosz hatalma, a Nyugodt nap éve, és Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség.

Az életmű legtágabb értelemben vett tárgya abban a küzdelemben gyökeredzik, amelyet a modern kor embere immár két évszázada folytat a világgal való harmónia újrateremtése érdekében. A különböző értékeket képviselő hősök játszmáiban a felvilágosodás által egyszárnyúvá csonkított ember állapota és perspektívája tükröződik. A szabadságra ítélt, istenét elhagyó és Isten által elhagyott ember választásai újra és újra leleplezik kultúránk kínzó diszharmóniáját.

A rendező számos alkotása nyert jelentős díjat rangos fesztiválokon, egyebek között Cannes-ban a legjobb rendezés díját, Velencében Arany Oroszlánt, Moszkvában nagydíjat kapott.

Krzysztof Zanussi szívesen látott előadója a világ legjobb filmiskoláinak, Lengyelországon kívül tanít Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Oroszországban, Romániába, Indiában és másutt. Hét európai egyetem díszdoktora.

A rendező a szorosan vett szakmai tevékenységek mellett a világot jobbítani akaró aktív értelmiségi személyiségként több hazai és nemzetközi szervezetben vállal szerepet. Még egykori honfitársa, II. János Pál Pápa hívta meg Vatikán állam kulturális tanácsába.

Krzysztof Zanussi sokat tett és sokat tesz a magyar és a lengyel kulturális kapcsolatok erősödéséért is. 2003-ban maga vezette be tíz részből álló retrospektív sorozatát a Duna Televízióban. Több magyar filmnek volt a társproducere, (Mészáros Márta: Hetedik szoba, Kamondi Zoltán: Az alkimista és a szűz, Groó Diána: Csoda Krakkóban műveinek) zsűrielnöke volt a Pécsi Movieast Fesztiválnak, előadásokat tartott magyar oktatási intézményekben és rendszeresen fogad fiatal magyar filmeseket saját varsói továbbképzési intézményében.