Szent Patrik-napi ünnepi szimpózium és megemlékezés a Pázmány BTK-n

2024.03.26.

A március 25-én megrendezett szimpóziumon a résztvevők részletesen megismerhették Magyarország és Írország kapcsolatát, a történelmi és kulturális párhuzamokat.

Immár hagyománnyá vált, hogy az ír nemzeti ünnep (március 17.), Szent Patrik emléknapja közeledtével a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE BTK) ünnepi szimpóziumot és megemlékezést szervez Hazánk és Írország kapcsolatára összpontosítva. Az eseményt idén is a kar Ír Tanulmányok Kutatócsoportja vezette Michael McAteer Tanár Úr irányításával.

Az idei esemény során számos tudományos előadás hangzott el, melyek betekintést nyújtottak a két nép, az írek és a magyarok, valamint a két ország, Írország és Magyarország között fennálló gazdag kulturális és történelmi kapcsolatba. Bár nemzeteinket jelentős földrajzi távolság választja el, évszázadok óta szoros kötelékek fűzi össze e két országot.

A népeink közötti kapcsolatok gyökerei egészen az Árpád-korig nyúlnak vissza, sőt egyes feltételezések szerint Könyves Kálmán királyunk is egy ír szent, Colomannus vagy Colman nevét viselte.

Az ünnepi alkalom különlegességét tovább fokozta Írország budapesti nagykövete, Ragnar Almqvist Úr jelenléte, aki a hagyományoknak megfelelően tiszteletét tette az eseményen. Almqvist Úr találkozott Dr. Birher Nándorral, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával, valamint más vezetőkkel is, hogy erősítse az Írország és Magyarország közötti kulturális és diplomáciai kapcsolatokat.

Az PPKE BTK által szervezett Szent Patrik-napi ünnepi szimpózium és megemlékezés évről évre lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők mélyebben megismerjék a két nemzet történelmi összekapcsoltságát és kulturális gazdagságát, valamint erősítse a barátságot és a kölcsönös megértést az írek és a magyarok között.

Események

13.
2024. ápr.
BTK
Alkalmassági vizsgára felkészítő tanfolyam
Iohanneum
15.
2024. ápr.
BTK
Mesterséges Intelligencia használata a tanári munkában
Sophianum 111–112
17.
2024. ápr.
BTK
Gondoskodás: Lelkiség és vezetés
PPKE JÁK, BTK
17.
2024. ápr.
BTK
Milyen a jó TDK előadás? - A kari Pedagógiai Pszichológiai Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció szemináriuma
Danubianum 317
17.
2024. ápr.
BTK
Milyen a jó TDK dolgozat? - A kari Humán Tudományi Szekció szemináriuma
Danubianum 317
17.
2024. ápr.
BTK
Milyen a jó TDK dolgozat? - A KARI TANULÁS- ÉS TANÍTÁSMÓDSZERTANI - TUDÁSTECHNOLÓGIAI SZEKCIÓ SZEMINÁRIUMA
Danubianum 214
További események
Széchenyi 2020