Megkérdeztük, mennyire nyitottak erre a cégek valamint maguk a diákok, és mire kell általában figyelni, ha egy fiatal munkára adja a fejét.

A nyár kezdetével a munkát kereső diákok száma drasztikusan megnő – mondta el az MNO-nak Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője. Mint azt kifejtette: év közben havi 2200-2800 diák vállal tartósan munkát, a tanév végeztével ez a szám 3-4000-re is felmegy. A munkákat illetően a kínálat elég széles, mindenki megtalálhatja a saját elvárásainak és időbeosztásának megfelelőt, de nem beszélhetünk slágermunkákról.

Manapság nem lehet kategorizálni, hogy kik azok a diákok, akik munkát vállalnak – vélekedett Másody. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a 2008-as válság kitörése óta a szülői támogatások teljes mértékben megszűntek, vagy pedig nagyon nagyon minimálisra zsugorodtak. Ezért a fiatalok a diákmunka segítségével próbálják finanszírozni akár a tanulmányaikat, vagy az extra szükségleteiket. Az év közben folyamatosan munkát vállaló diákok általában a megélhetés miatt dolgoznak a diákmunka keretein belül.


Pénz és tapasztalat

Zelei Botond, a hostess- és statisztamunkák közvetítésével foglalkozó BeeForYou Kft. vezetője is azt tapasztalta: a nyár egy elég frekventált időszak a diákmunkák szempontjából. A BeeForYou-nál elég sok jelentkező megfordul, aki hosszú távra keres munkát 16-tól akár 23 éves korig is. Köztük sok az olyan fiatal, akinek az anyagi helyzete rendben van, de szeretné magát kipróbálni a munkaerőpiacon, pénzt gyűjteni nyaralásra, utazásra. Mások nem kapnak otthonról anyagi támogatást, ők általában komolyabban is veszik a munkavállalást.

A pénzkereseti lehetőségen túl azonban sok más hozadéka is van a diákmunkának. Másody úgy látja: sokan felismerték, hogy a diákmunka nem csak a pénzről szól, hanem így már az iskolai évek alatt megszerezhetik a későbbi munkavállaláshoz szükséges alapokat. Az álláshirdetésekben szakmai tapasztalatot kérnek, de erről egy frissdiplomás esetében nem igazán beszélhetünk, kivéve abban az esetben, hogyha diákmunkán keresztül ezt a jártasságot megszerezte.


Szűrnek a cégek

A gyakornoki programoknak köszönhetően a nagy cégek elkezdték szűrni a diákokat, hogy kik azok, akiket a későbbiekben is alkalmaznának, egyre több cégnél vannak ilyen programok – tájékoztatott Másody. A diákmunka révén néhány hónap alatt felmérik, hogy ki az a jelölt, aki a későbbiekben alkalmas lesz arra, hogy tartósan náluk dolgozzon. Ez az előszűrés a munkaadók számára is nagyon jó, hiszen megspórolnak egy hatalmas apparátust, amely a humán erőforrás biztosításával foglalkozik. A marketingvezető példaként említette, hogy valakit úgy véglegesítettek egy gyakornoki program keretin belül, hogy még tanult, és a meglévő tanulmányi időre a cég biztosított számára ösztöndíjat.

Zelei szerint is ha valaki jól teljesít egy munkában, akkor valószínűleg még több lehetőséget fog kapni. Emellett komoly fejlődésen is keresztülmegy: megtanulja, mit is jelent a gyakorlatban dolgozni, milyen az, ha meg kell felelni az elvárásoknak, ami teljesen más jellegű, mint amikor az iskolában kell teljesíteni. Sokan azonban nem is gondolnak bele abba, hogy milyen nyolc órát dolgozni. A BeeForYou-nál előszűrik a jelentkezőket. Ennek során az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a diákok nem csak tapasztalatlanok, hanem sok esetben megbízhatatlanok, nem tudnak olyan pontos munkát kiadni a kezükből, mint amilyet egy megrendelő elvár. Zelei úgy látja: 10-ből 2 emberből lesz nagyon jó munkaerő, akit aztán jó szívvel lehet ajánlani bármelyik multicéghez. Természetesen itt a főiskolás, egyetemista korú fiatalokról van szó.


Alakuló tudatosság a diákoknál

A cégeknek megéri a diákmunka alkalmazása, hiszen egy olcsó dolog, és mivel rengeteg diák keres munkát, ki lehet szűrni azokat az embereket, akik ügyesek. Így talán jobban is jár a munkaadó, mintha egy fejvadász céghez fordul, amikor munkavállalót keres. Zelei szintén kiemelte, hogy egy cégnél vállalt diákmunka – megfelelő teljesítmény mellett – akár egy későbbi teljes álláshoz lehet a belépő.

Zelei azonban azt tapasztalta: a hosszú távú célokat tekintve nem igazán mutatkoznak tudatosnak a diákok, munkát a pénz miatt vállalnak elsősorban, és a későbbiekben alakul ki náluk az a szempont, hogy ebből a jövőben tudnak majd más módon is profitálni. Zelei szerint minél hamarabb elkezd valaki dolgozni – akár alkalmi szinten is – annál jobban tágul a látóköre, tapasztalatot gyűjt, csiszolni tudja a kommunikációs készségeit. Tehát a pénzkereset mellett fejlődésen megy keresztül az illető. A magyar viszonyok között pedig elég fontos, hogy egy ember mielőbb önálló legyen, lábra tudjon állni.


Körültekintően kell eljárni

A legtöbb diákmunkával kapcsolatos hír azonban nem ezt a szempontot emeli ki, hiszen függetlenül a motivációtól, a munkavállalásnál minden esetben nagyon körültekintően kell eljárni. Mint ahogy arra a K&H Csoport kommunikációs igazgatósága is felhívja a figyelmet: számos munkáltató kihasználja a diákokat, sok olyan történetről hallani, amikor a hosszú ideig dolgozó diákot nem fizette ki a munkaadója, vagy nem a megállapodásnak megfelelően dolgoztatta.

Mint azt Másody elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok jelentős része még mindig tájékozatlan a diákmunkát illetően. Ha egy diák egyénileg kezd neki a munkakeresésnek, akkor megvan a veszélye, hogy nem kötnek vele munkaszerződést, nem abban a munkakörben alkalmazzák, mint amiről szó volt. A szerződés hiányában pedig a bére jelentős részét nem fogják kifizetni.

A szakember felhívta a figyelmet: amennyiben valaki egyénileg szeretne munkát vállalni, és nem iskolaszövetkezetben, vagy más rendezett formában, figyeljen oda, hogy legyen munkaszerződése, amely tartalmazza a munka megnevezését, a munkaidőt, a munkahely pontos meghatározását és a bérezést. Ha olyan a munkakör, baleset- és tűzvédelmi oktatásban is részesülni kell. Másody hangsúlyozta: amennyiben ezek a kritériumok nincsenek meg, az illető még polgári peres úton sem tudja érvényesíteni a jogait, mert olyan, mintha ott sem lenne a munkahelyen.

Forrás: MNO