Mi az Erasmus+?

Az Európai Unió egyik legsikeresebb nemzetközi mobilitási programja, amelynek segítségével a felsőoktatásban résztvevő hallgatók nemzetközi részképzésben vehetnek részt. Magyarország 1997-ben teljes jogú partnerként csatlakozhatott a programhoz, egyetemünk pedig az 1999/2000. tanévtől lépett be a programba.

Az Erasmus program keretében egyetemek, felsőoktatási intézmények közötti megállapodás alapján valósul meg a mobilitás. A hallgatói mobilitás külföldi részképzés vagy szakmai gyakorlat formájában, a személyzeti mobilitás pedig oktatók külföldi partnerintézményben végzett oktatási tevékenységeként és a személyzet képzéseként történhet.

Típusai

Hallgatói tanulmányi mobilitás

A program keretében a hallgatóknak féléváthallgatásra nyílik lehetőségük azon külföldi intézményekben, amelyekkel karunk előzetesen kétoldalú megállapodást kötött.

Hallgatói szakmai gyakorlat

Az Erasmus hallgatói szakmai gyakorlatának célja, hogy a hallgatók egy másik európai országban található szervezetnél eltöltött időszak alatt szerzett munka- illetve nyelvi tapasztalataik segítségével könnyebben elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon, valamint kulturális tapasztalatokkal gazdagodjanak.

Oktatói mobilitás

A kiutazás célja a partnerintézményben végzett oktatás és tapasztalatcsere. Csak olyan külföldi oktatói tevékenység támogatható, amely beépíthető a fogadó intézmény tanrendjébe.

Személyzeti mobilitás

            Az intézmények adminisztrációban dolgozó munkatársainak külföldi mobilitási programja tapasztalatcsere, továbbképzés és kapcsolatépítés céljából.

Erasmus+ Hallgatói Charter
Erasmus Student Charter (2021)