A legfontosabb szabály, amit feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a megfelelő információkat, a megfelelő helyen hangsúlyozzuk. Az önéletrajz ugyanis az első lépés a tanácsadó, vagy munkaadó cég felé, amikor lehetőséget kap a jelentkező arra, hogy kihangsúlyozza: Ő a keresett személy.


Testre szabni


A CV-t mindig az adott cég igényeihez és a megcélzott pozícióhoz igazodva kell össze állítani. A pályázónak minden cég, pozíció felé másként kell bemutatnia saját magát, mert minden állás más és más készségeket, képességeket, tapasztalatokat, speciális elvárásokat igényelnek. Ezért azokat a tanulmányainkat, tapasztalatainkat hangsúlyozzuk ki, melyek közeli kapcsolatban vannak a megcélzott pozícióval.


A hazugság nem kifizetődő 

Bármilyen csábító is a gondolat, ne építsünk az önéletrajzunkba valótlan információkat.
A képzeletbeli előny, nagyon gyorsan válik hendikeppé, mert a kamu iskola és munkahely egy pillanat alatt lepleződik le és akkor egy kapu végleg bezárult mögöttünk.


Ne regényt, tényeket

A szakmai önéletrajz tényeket tartalmaz! A helyes stílus, a megfelelő hangvétel kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az anyag célját. Ami nem más, mint a bemutatkozás, ami semmiképpen sem lehet harsány. Nem érdemes arra törekedni, hogy elkápráztassuk a címzettet.
Tartózkodjunk a terjengős mondatoktól, inkább röviden, tömören fogalmazzunk.

A külalak

Az első benyomás nagyon lényeges szempont lehet majd a végső döntésnél.
Az önéletrajz külalakja olyan, mint a pályázón a ruha. Ugyanazok a szabályok is vonatkoznak a CV megjelenésére: tanult embernek látszani.
A szín kavalkádban csak összezavarodik az olvasó szeme, ezért hasznosabb fekete-fehérben gondolkodni. A kiemeléseket se fessük pirosra, vagy rózsaszínre, mert az a hitelességi mutatókat nyomhatja a tűréshatár alá.

 
A tanulmányok 

Az iskolai végzettségek időrendi sorrendben fordítva, vagyis az utolsó végzettséggel kezdve kerüljenek felsorolásra. Ebben fel lehet tüntetni a specializációkat, a szakokat, a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, a diákszervezetekben végzett tevékenységet és a fontosabb továbbképzéseket is, de csak tömören.
Az általános iskolát szükségtelen az önéletrajzban említeni, hacsak nem valami különleges helyzetben, vagy tartósan idegen nyelvi közegben zajlott.

Tanultam, de nem tudom

Tipikus hiba, hogy a pályázók többsége be nem fejezett iskolákkal, képzésekkel, kurzusokkal, tanfolyamokkal tömik meg a CV-jüket. Ha ebben a szellemben írjuk meg a bemutatkozó anyagunkat, akkor azt kockáztatjuk, hogy megbízhatatlannak, felületesnek gondolnak a munkaadók. A befejezett tanulmányok jó fényt vetnek a jelentkezőkre, akiket komolynak, megbízhatónak képzelnek el a döntéshozók.

Csinálgattam 

A szakmai tapasztalatok a tényleges döntés legfőbb támpontjai, ezért ez különösen sebezhető pontja az önéletrajz testének. Ez a fejezet a szakmai tapasztalatokat tartalmazza, úgy szintén felsorolásos konstrukcióban. Itt a különböző munkahelyeket kell felsorolni az adott pozíciókkal együtt, szintén fordított sorrendet használva, a legutolsóval kezdve.
Amiért a különböző elnevezések és címek a cégeknél mást és mást jelenthetnek, ajánlom, hogy a fontosabb feladatokat, függelmi viszonyokat, kiemelkedő eredményeinket címszavakban próbáljuk összefoglalni.
Amennyiben pályakezdő készíti önéletrajzot, akkor ebbe a csoportba a szakmai gyakorlatokat, az alkalmi munkákat, az iskolában végzett hallgatói tevékenységeket is fel lehet sorolni. Viszont, ha egy tapasztalt álláskereső készít listát óvakodjon az olyan próbálkozások taglalásától, ahonnan semmilyen használható tapasztalatot, tudást nem szerzett.

Tudom, használom 

Az egyéb képességek között szerepel a nyelvtudás a számítástechnikai ismeretek, és a különböző tanfolyamokon szerzett képesítések. Itt érdemes röviden beszámolni a személyes tulajdonságainkról.
Hasznos, ha itt is inkább azokról a képességeinkről adnunk számot, amik a megpályázandó állás szempontjából előnyt jelenthetnek. Összegezzük az ambíciókat és a szakmai célokat.

Hanyagolhatjuk az olyan fejezeteket, mint: személyes érdeklődési területek, hobbik, munkaidőn túli elfoglaltságok hosszas taglalása. Bizonyos pozíciókra történő jelentkezéseknél - például sales, marketing, PR - előnyt jelenthet ezek bemutatása, mert a pályázó széles látókörét mutatja, de ebben az esetben is csak röviden részletezzük.


A múlt homályba vész 

Fordított időrendi sorrend a jelentkező legfrissebb tapasztalataival kezdődik a felsorolás és a legrégebbi eseményekkel fejeződik be. Napjainkban ez az elterjedtebb, ezért olvasóink számára is ezt javasoljuk. Fontos, hogy bármelyik típust választjuk is, azt következetesen, mindvégig az előre elhatározott időrendet figyelembe véve tegyük.


A stílus 

A jó önéletrajzot összességében a rendezettség jellemzi. Áttekinthető külalak, logikus tagolás, tömör, érthető és egyértelmű kifejezések alkotta mondatok. Lehetőleg kerüljük a szakzsargont és az idegen kifejezések áradatát. A komoly figyelemmel elkészített önéletrajzból a jelentkező precizitására, rendezettségére, gondosságára lehet következtetni.


Néhány alapszabály 

Az önéletrajz soha ne legyen túl hosszú: pályakezdőknél egy, nagyon komoly és sokrétű szakmai tapasztalattal rendelkezőknél is csak maximum két oldal. Ennél hosszabb önéletrajzot - idő híján - senki sem fog elolvasni!
És ha papíralapú, akkor mindenképpen fehér, A4-es méretűt használjunk, és számítógéppel készítsük el az önéletrajzot!
Az önéletrajz legyen szellős, használjunk széles margókat, és a témákat jól különítsük el egymástól!


UI: Kísérőlevél 

Egyre jellemzőbb, hogy az önéletrajz mellé egy motivációs levelet kérnek. Ha külön nem kérnek érdemes mellékelni egyet kísérőlevél címén. Ez kiegészíti, árnyalja, pontosítja az önéletrajz alapján kialakult képet a döntéshozókban. Ezért ez is veszélyes része a pályázati anyagnak. Különösen, ha túljutottunk az első rostán, mert csak akkor olvassák el. Itt lehetünk egy kicsit bőbeszédűek. Ez már a személyes beszélgetéshez tartozik, ezért az "én vagyok a legalkalmasabb jelölt" című üzenetünket feldíszíthetjük egy kicsit. 

 

Minták:

http://www.profession.hu/oneletrajz

http://europass.hu/pages/content_cv/index.php?page_id=1122

http://www.kent.ac.uk/careers/cv/English-cv.htm (angol)

 

Forrás: Profession.hu