KELETI NYELVEK ÉS KULTÚRÁK ALAPSZAK - KÍNAI SZAKIRÁNY

Miért a kínai? Kína ma a világ második legnagyobb gazdasága, s előrejelzések szerint egy évtizeden belül a legnagyobb gazdasági hatalommá válik. Ezzel együtt politikai, diplomáciai súlya is fokozatosan növekszik, az üzleti életben már ma is megkerülhetetlen. A kínai minden ötödik ember anyanyelve, az ENSZ egyik hivatalos nyelve. A kínai a legrégebb óta folyamatosan létező kultúra, az elmúlt négyezer év alatt páratlan kincsekkel gazdagította az emberiséget. Az egész világon – így Magyarországon is – egyre nagyobb igény mutatkozik kínaiul tudó, a kínai kultúrát jól ismerő szakemberekre, a kínai nyelvtudás óriási versenyelőnyt jelent mind az állami, mind a magánszférában. A magyar–kínai kapcsolatok gyorsan fejlődnek, Kína hazánk legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnere. A legtöbb multinacionális nagyvállalat jelen van Kínában, ezeknek is szükségük van Kínához és kínaiul értő szakemberekre.

Miért a Pázmány? A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kínai szakirányát elsősorban az oktatás színvonala miatt érdemes választani. Egyetemünk hivatalosan kiemelt felsőoktatási intézmény, a Kínai Tanszék oktatói Kínában képzett vagy kínai anyanyelvű szakemberek, területük elismert kutatói. A kínai nyelvi képzésben nagy hangsúlyt fektetünk az alacsony csoportlétszámokra, s hallgatóink többsége különböző ösztöndíjakkal kínai nyelvterületen is tanulhat. Másodsorban a PPKE mindig híres volt az itt zajló élénk közösségi életről, hallgatóink számos órán kívüli programon vehetnek részt. A Kínai Tanszék rendszeresen szervez kerekasztal-beszélgetéseket, vendégelőadásokat, filmvetítéseket, konferenciákat, és nincs hiány a lazább közösségi programokban sem. Harmadrészt a kínai szakos képzés könnyen megközelíthető helyszínen, Budapest belvárosában, kulturális intézmények, egyetemek és szórakozóhelyek között, a Kálvin térhez közel eső Mikszáth téren zajlik. Negyedrészt, a Kínai Tanszék a Nemzetközi és Politikatudományi Intézet része, így a hallgatók minorként könnyen felvehetik a nemzetközi tanulmányokat, részt vehetnek a nemzetközis programokon, ötvözheti a kínai és nemzetközi stúdiumokat.

Mit tanítunk? A képzés egyik célja, hogy a hallgatók jól elsajátítsák a modern kínai nyelvet. Az erős nyelvi képzésnek köszönhetően a hallgatók „nulláról indulva" három év alatt – mind írásban, mind szóban – eljutnak legalább a középszintű nyelvtudásig, s alkalmassá válnak arra, hogy a munkaerőpiacon kínai nyelvű közegben is megállják a helyüket. Másrészt elsajátítják azokat az alapvető kulturális, eszmetörténeti, történelmi, gazdasági, politikai és társadalmi ismereteket, amelyek nélkül nem folytatható magas szintű kommunikáció kínaiakkal, s amelyek nélkül sem a régi, sem a mai Kína nem érthető meg. Az alapszintű képzés után a hallgatók különböző mesterszakokon folytathatják tanulmányaikat.