...mi válaszolunk.

További kérdéseiket az adam.aniko@btk.ppke.hu e-mail címen tehetik fel!


◊ Miért éppen a Pázmány Francia Tanszéke? Mennyiben más, mint más francia tanszékek?
Mert családias, barátságos a légkör, színvonalas, személyre szabott az oktatás, és sok a külföldi ösztöndíj lehetőség. Nemzetközi kapcsolatok →

◊ Miért érdemes első helyen megjelölni a Pázmányt? Mi történik, ha nem vesznek fel a Pázmányra?
Mert nem nehezebb bekerülni, mint máshová, a kis létszámú csoportok viszont sokkal barátságosabb légkört, személyre szabott, színvonalas oktatást tesznek lehetővé. Ha valami mégis közbejönne, és nem kerülnének be a Pázmányra, akkor is továbbtanulhatnak abban az intézményben, amit második helyen jelöltek meg.

◊ Mit jelent a felvételi tájékoztatóban megadott minimum és maximum létszám?
A felvételi tájékoztatóban az egyes szakok mellé megadott minimum - maximum számok elvileg valóban azt jelentik, hogy az intézmény legalább ennyi és legfeljebb annyi hallgatót akar vagy tud felvenni az adott képzésre. A valóság azonban nem ez: az intézménynek a minimum létszám meghatározásában viszonylag nagy döntési vagy mérlegelési hatásköre van, akár 1 fővel is indíthatunk évfolyamot.
Ami a felső határt (az ún. irányszámot) illeti, ezt elsősorban az előző évi felvételi számok alapján saccoljuk meg. Ha a megfelelő pontszámú jelentkezők száma bármely szakon meghaladja az előre megadott max. irányszámot, akkor természetesen ezt az irányszámot igyekszünk megemelni, hogy beengedjük a további jelentkezőket is. Eddig még mindig meg tudtuk ezeket oldani.

◊ Hogy lehet a ponthatár a Pázmányon magasabb, mint mondjuk az ELTE azonos szakán?
A magyarázat roppant egyszerű: a vonalhúzáskor az OH számítógépe meghatároz egy minimális pontszámot, amely alatt nem vehető fel hallgató az ország egyik szakjára sem. Ezt követően az egyes intézményekbe szétosztja azokat a hallgatókat, amelyek 1. helyes jelentkezésük (vagy 2-3. stb. helyes jelentkezésük, ha az 1. helyre nem kerültek be) alapján oda kerülnek. Majd ezt követően az adott intézménybe felvett hallgatók közül a legalacsonyabb pontszámú hallgató pontszámát kiírja, mint az adott intézmény "minimális pontszámát". Ez így persze nagyon félrevezető, főleg egy kis szak esetében, ahová adott esetben csak 6-8 hallgató kerül be, és nem biztos, hogy a leggyengébb pontszám éppen azonos az országos minimális pontszámmal: lehet akár 5-10-20 stb. ponttal magasabb is. Egy minimális pontszámként szereplő magas szám nem azt jelenti, hogy ennél gyengébb ponttal nem lehetett volna bekerülni, csak azt, hogy a felvett hallgatók éppen nagyon magas pontszámokkal rendelkeztek. A nagy létszámú szakok esetében ez az anomália kevésbé jellemző, azonban kis szakok esetében ez tényleg azt a hamis látszatot keltheti, hogy a Pázmányra nehezebb bekerülni.