Kedves Felvételiző!

Szeretettel köszöntjük a PPKE BTK Spanyol Tanszékének honlapján. Engedje meg, hogy néhány hasznos információt megosszunk Önnel.

A PPKE Spanyol Tanszéke családias és személyközpontú tanszék, ahol kiemelt figyelmet és kellő időt fordítunk a hallgatók fejlődésére. BA képzésünkön 3 évfolyamon kb. 20-25 hallgató tanul. Ez ideális létszám a közös munkához, és ahhoz is, hogy mindenki személyre szabott figyelmet kapjon. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink a tanulmányaik során kihozzák magukból a maximumot, de hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezt jó légkörben tehessék. Fontos számunkra a közösség, amelyet kulturális és tanszéki napokkal, öregdiák találkozókkal, színházlátogatással és egyéb programokkal kívánunk erősíteni.

Tanszékünk igyekszik élvezetes és interaktív tanulási élményt nyújtani, fontos szerepet kapnak a modern módszerek (pl. projekt alapú irodalomoktatás), illetve kiemelt hangsúlyt helyezünk a tehetséggondozásra, melynek keretén belül a tanszék oktatói és hallgatói minden évben közösen vesznek részt konferencián, melyen több hallgatónk előadóként is szokott szerepelni.

Mivel tudjuk, hogy mindenki a saját útját járja a nyelvtanulás terén a 2024-25-ös tanévtől szeretettel várjuk azokat is, akik még csak most ismerkednek a spanyol nyelv alapjaival. Ugyanakkor azoknak, akik már rendelkeznek spanyol nyelvtudással, biztosítjuk, hogy nálunk minden szinten megtalálják a kihívást és az inspirációt a továbbfejlődéshez. Célunk egy olyan környezet kialakítása, ahol minden hallgató magabiztosan haladhat előre a spanyol nyelvtudásában, akár kezdőként, akár haladóként érkezik hozzánk.

Mivel Bölcsészettudományi és egyben Társadalomtudományi Kar is vagyunk, nálunk van lehetőség olyan társadalomtudományi MINOR program elvégzésére, melyek belépőt jelenthetnek számos társadalomtudományi mesterképzésre is, pl. Nemzetközi Tanulmányok, Politikatudományok, Andragógia, Emberi Erőforrás Tanácsadó stb. (a mesterképzések bemeneti követelményeiről a felvi.hu-n találnak információt). Hallgatóink természetesen spanyol irodalmi vagy nyelvészeti (azaz diszciplináris) mesterképzésen, illetve Fordító és Tolmács vagy pl. Kommunikáció és Médiatudomány mesterképzésen is folytathatják tanulmányaikat.  

Oktatóink jó szakmai kapcsolatainak köszönhetően minden szemeszterben több külföldi előadó jön hozzánk. Kiterjedt kapcsolataink révén gyakorlatilag mindenki részt vehet Erasmus képzésben amennyiben kíván. Madridba, Barcelonába, Cádizba, Valladolidba, Oviedóba, Valenciába, Salamancába és Sevillába van számos ösztöndíjas helyünk, de Spanyolországon kívül is több országgal van Erasmus szerződésünk, pl. Reykjavíkba, Velencébe, Veronába és Lisszabonba is pályázhatnak hallgatóink az ottani Spanyol Tanszékekre. Lehetőség van CEEPUS ösztöndíjra is, a FISH és a Hispanisztika hálózaton belül a PPKE hallgatói a közép-európai országok spanyol tanszékein (Graz, Pozsony, Brno, Ljubljana, Zágráb, Krakkó, Kolozsvár stb.) szerezhetnek egy hónapos vagy féléves tapasztalatot.

A ponthatárral kapcsolatosan pár információ:

A felvételi ponthatárokat a jelentkezők száma, a szak kapacitása és a jelentkezők pontszáma határozza meg. A felvételi algoritmus sorolja be őket, figyelembe véve a diákok preferenciáit is, vagyis hogy ki melyik képzést tette az online jelentkezési lap első, második, harmadik stb. helyére.  Évente kb. 10–15 hallgatót vehetünk fel, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azok kezdték meg nálunk tanulmányaikat, akik első helyen jelöltek meg minket. Mindannyiukra büszkék vagyunk, mert szorgalmasak, aktívak, jól beilleszkedtek a tanszék életébe.

A ponthatárokkal kapcsolatban szívesen adunk részletesebb magyarázatot és információt nyílt napjainkon.

Honlapunkon megtalálják a 2023/24-es tanév tavaszi félévének órarendjét (2024. márciustól érvényes), bármikor be lehet jönni egy előadásra vagy gyakorlatra, szívesen és szeretettel várunk minden érdeklődőt! Nézze és tapasztalja meg milyen a Pázmány Spanyol Tanszékén tanulni. (Az órák a Pázmány Danubianum/BME Z épületében vannak, a Klasszikus ás Újlatin Nyelvek Intézetének titkárságán (310-es iroda) az oktatásszervező kollégák szívesen adnak felvilágosítást a termekkel kapcsolatban.)

Tisztelettel és üdvözlettel:
a PPKE Spanyol Tanszék oktatói